Strože kazne za nasilničku vožnju 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević (arhiva)

Izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koje su poslanici Skupštine Srbije usvojili većinom glasova smanjena je tolerancija na količinu alkohola u krvi vozača sa 0,3 promila na 0,2 promila i povećane su sankcija za prekoračenje brzine.

Utvrđene su i strože kazne za nasilničku vožnju – preticanje kolone preko pune linije, za prolazaka kroz crveno svetlo, kao i za vožnju sa više od dva promila alkohola u krvi predvidjen je obavezan zatvor od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati, 14-16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom. Duplirane su i kazne za nevezivanje pojasa sa 5 000, na 10.000 dinara

Prema izmenama zakona deca se ubuduće mogu prevoziti samo u odgovarajućem bezbednosnom sedištu, odnosno na podmetaču za sedenje u zavisnosti od uzrasta i visine. A za  pooštreni su i uslovi mlade i neuskusne vozače pod kojima oni mogu da dođu do vozačke dozvole, kao i to da ne mogu upravljati vozilom sa snagom motora većom od 80 kilovata sve dok ne steknu spremnost i iskustvo da upravljaju vozilom s većom snagom, što će procenjivati stručnjak. Za mlade vozače predviđena je i nulta tolerancija za alkohol, zabrana telefoniranja tokom vožnje, zabrana vožnje između 23.00 i 6.00, a predviđeno je i da mogu da prevoze najviše tri osobe, uključujući i lice pod čijim nadzorom voze.

Novina je i obavezan video nadzor prilikom obavljanja tehničkog pregleda koji će biti povezan posebnim programom sa MUP-om. Međutim, prekršajem se više neće smatrati preticanje bicikala, radne mašine, traktora, motokultivatora, odnosno zaprežnog vozila, ako je bezbedno i pod uslovima da je u skladu sa propisanim zakonom, jer su uočili da leti to utiče na stvaranje kolona koje utiču na bezdednost na putevima.

Vladajuća većina usvojila je i izmene i dopune Zakon o policiji kojima se uvodi platforma za bezbednu elektronsku komunikaciju, razmenu podataka i informacija između državnih organa, a koja predstavlja osnov za uspostavljanje nacionalno-kriminalističko-obeveštajnog sistema. Precizira se mogućnost snimanja postupanja policijskih službenika.

Usvojene su i izmene Zakona o javnom redu i miru kojima se povećavaju kazne za korišćenje pirotehničkih sredstava.Za paljenje pirotehničkih sredsatava kojima se narušava red i mir i ugrožava sigurnost građana novčane kazne su  od  50.000 do 100.000 dinara, ili 40 do 120 časova rada u javnom interesu umesto dosadašnje kazne od 10.000 do 50.000 dinara. Za pucanje iz vatrenog ili drugog oružja ili imitacije oružja, novčana kazna iznosi od 100.000 do 150.000 dinara, odnosno 30 do 60 dana zatvora, dok je kazna u još važećem zakonu od 50.000 do 150.000 dinara.

Parlamentarci su juče usvojili i nekoliko sporazuma sa Rusijom , Belgijom , Španijom , Slovenijom .Usvojeni su i sporazumi Srbije i Grčke o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola, o saradnji Vlade Srbije i Vlade Švedske o saradnji u oblasti sprovodjenja zakona i Radni aranžman izmedju MUP-a Srbije i Agecnije Evropske unije za obuku organa za sprovođenje zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari