Studenti "1 od 5 miliona": Mladi ne žele ovakvu državu, ne žele diktatorski režim 1Foto: Počeloje.rs (Arhiva)

Danas se u većini zemalja obeležava Međunarodni dan mladih, kao pokretača društva. Obeležili bismo ga i mi, samo što mladi u Srbiji već odavno nisu poželjna kategorija, navodi se u otvorenom pismu studentkinje Sofije Nedeljković.

Kada kaže odavno, ističe se u pismo ove studentkinje Fakulteta političkih nauka iz organizacije „1 od 5 miliona“, pokreće onu priču od pre sedam godina – „Ta priča i dalje traje“.

„Pobedom Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima 2012. godine, Srpska napredna stranka je došla na vlast i time označila početak perioda ubrzanog odliva mozgova“, smatra Nedeljković.

Ona u pismu odgovara na sve češće pitanje koje se postavlja u javnosti -„Zašto mladi odlaze?“.

„Iako je razloga mnogo, na ovo pitanje bi se moglo odgovoriti ukratko – kada biste mogli da birate, da li biste vi ostali u državi koja vam ne daje perspektivu za normalno odrastanje, rad, zasnivanje porodice i starenje, normalne uslove za budućnost? Da li biste ostali u državi koja vas čini nevidljivim, a pritom nije sigurna ni u svoje postojanje?“, pita Nedeljković iz „1 od 5 miliona“.

Kako dodaje ova studentkinja, u državi u kojoj sa završenim fakultetom ne možete da se zaposlite, jer je to mesto već popunjeno partijskim zapošljavanjem i nepotizmom – „U državi u kojoj vam na ispitima nije potreban indeks, već je dovoljno da ponesete partijsku knjižicu“.

„U državi u kojoj vas smatraju državnim neprijateljem samo zato što drugačije mislite i u kojoj se trude da se vaš glas, stav i mišljenje cenzurišu na sve moguće načine“, ističe Nedeljković.

Mladi ne žele državu u kojoj se iz državnog budžeta za njihove potrebe izdvaja svega 0,001 odsto, navodi se u pismu.

„Ne žele državu u kojoj na konkursima Ministarstva omladine i sporta novac za projekte osvajaju fiktivne organizacije, osnovane isključivo u svrhu pranja novca. Ne žele državu u kojoj je ministra omladine i sporta ispravnije nazvati ministrom sporta, jer se mladima uopšte ne bavi“, dodaje ova studentkinja iz organizacije „1 od 5 miliona“.

Naglašava i da ovakvu državu mladi ne žele jer u njoj studenti ne mogu da odu na Univerzijadu – „jer je novac koji je trebalo da se izdvoji u te svrhe, potrošen na lična zadovoljstva državnih funkcionera, niti državu u kojoj ti isti funkcioneri imaju plagirane doktorate, kupljene, pa čak i nepostojeće diplome“.

Nedeljković ističe da mladi ne žele državu u kojoj ministri javno izjavljuju da su fakultetska predavanja slušali u Sava centru.

„Ovakva država nije banana država. Banana država je blag naziv za ovo u čemu mi živimo. Ovo je jedan diktatorski režim“, ocenjuje ova studentkinja.

U tom režimu, dodaje ona, u vreme promocije jednakosti i tolerancije, jedan čovek po svima poznatom imenu – Aleksandar Vučić, ima tu privilegiju da narod jedne države deli na „njih“ i „nas“, „ove“ i „one“, „elitu“ i „plebs“.

„Aleksandre Vučiću, mladi ne žele podele. Ne žele razdore, ne žele privilegije i činjenja. Mladi žele demokrtatske principe i vrednosti, žele slobodu i žele normalan život u svojoj državi i po svojim zaslugama. Državu čine teritorija, stanovništvo i vlast“, ističe ona.

U pismu navodi i da je suverenost teritorije Srbije još odavno dovedena pitanje – „Pitanje Kosova, koje se već sedam godina „rešava“ pod SNS režimom, a mi danas i dalje ne znamo ishod“.

„Usled odliva mozgova, pri kom preko 20.000 obrazovanih mladih ljudi godišnje napusti Srbiju, možemo da pretpostavimo da će se ta brojka usled ovakvog režima samo povećavati“, smatra ona.

U pismu dodaje da nam je teritorija pod pitanjem, „Šta će biti kada Srbija ostane i bez stanovništva“.

Dodaje da to nije više pitanje gubitka doktora i inžinjera, nije pitanje posebnih talenata i umetnika, pitanje je svih profesija i sveg naroda.

U pismu pita: „Šta će biti kada svi odu?“

„Može li država da opstane bez dva od ukupno tri elementa? Ostaće samo ova vlast, ušuškana u svojoj raskoši i svemu što je zaplenila. Zato mladi odlaze“, zaključila je u pismu povodom Međunarodnog dana mladih Sofija Nedeljković, studentkinja iz organizacije #1od5miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari