Subota kada je otišao Nebojša 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Srpska napredna stranka održala je u subotu u Kombank dvorani sednicu Glavnog odbora na kojoj je izglasano ujedinjenje sa SPAS-om Aleksandra Šapića, koji je postao potpredsednik GO naprednjaka, a pre njenog početka, ministar odbrane Nebojša Stefanović dao je ostavku na mesto predsednika Gradskog odbora Beograda.

Članovi Glavnog odbora, njih 651, koji su sabajle krenuli iz svih krajeva Srbije da stignu na sednicu zakazanu za deset sati, sat vremena pre njenog početka počeli su da se okupljaju na Trgu Nikole Pašića i da zauzimaju mesta u okolnim kafićima.

Na Trgu je bilo parkirano dvoje reportažnih kola, jedan vatrogasni kamion i jedno ambulantno vozilo.

Jedan ulaz u dvoranu bio je rezervisan samo za novinarske ekipe čije je interesovanje, kako se i očekivalo, bilo ogromno, dok su na preostala dva ulazili članovi GO, koji su potom prolazili kontrolu kroz jedan od četiri metal-detektora.

Kao i na prethodnom Glavnom odboru, reporteru Danasa prilikom preuzimanja akreditacije dogodila se ista situacija: kada je novinar posle svog imena izgovorio „Danas“, uzvraćeno mu je pitanjem „Srbija Danas?“. „Ne, ne, samo Danas.“

Nešto pre deset časova većina članova GO zauzela je svoja mesta. Iako je na sedištima bilo obeleženo da se drži razmak od jednog praznog mesta, to u većini slučajeva nije poštovano.

Po gruboj proceni reportera, dve trećine učesnika je nosilo maske. Dok su očekivali početak sednice, delegati vladajuće stranke već su znali jedno – da neće glasati o smeni Nebojše Stefanovića, jer je član Predsedništva SNS Vladimir Đukanović na Prvoj televiziji, u devet sati i devetnaest minuta, obelodanio da je ministar odbrane dao ostavku na mesto predsednika beogradskog odbora naprednjaka, što su odmah preneli svi mediji.

Desetak minuta posle vremena za kada je zakazan početak sednice, svoja mesta na bini zauzeli su potpredsednici SNS Marija Obradović, Miloš Vučević, Marko Đurić i Milenko Jovanov.

Kada je predsednik naprednjaka Aleksandar Vučić ušao u dvoranu, svi članovi GO su ustali i pozdravili ga palauzom koji je trajao 55 sekundi. Potom je usledila potpuna tišina, koju je u jednom momentu prekinuo Simo Spasić, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, koji je ispred ulaza u Kombank dvoranu u megafon vikao „Vučić šampion“.

Predsednik SNS-a je predložio dnevni red sa tri tačke: usvajanje zapisnika sa prethodne sednice, ujedinjenje SNS-a i SPAS-a i izbor predloženih kandidata u organe stranke, te aktuelna politička situacija.

Predlog je usvojen jednoglasno. Vučić je zatim zamolio za minut ćutanja za preminule članove GO, a potom je zapisnik sa prethodne sednice usvojen jednoglasno. Lider naprednjaka je rekao da bi želeo da relativno brzo „završe“ tačku u vezi ujedinjenja sa SPAS-om, kako bi mogao da pozove članove stranke da uđu u salu.

Predlog o ujedinjenju usvojen je – jednoglasno. Nekadašnji prvi čovek SPAS-a Aleksandar Šapić dočekan je aplauzom, veliki broj članova ustao je u znak pozdrava, ali ne i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, sudeći po fotografijama koje su se pojavile na društvenim mrežama.

– Dobro došli, dragi prijatelji, u svoju stranku. Želim vam mnogo uspeha, želim vam da pobeđujete i da pobeđujemo i da za Srbiju uradimo mnogo dobrih stvari – poručio je Vučić.

Onda je lider naprednjaka stao za govornicu i krenuo redom: prosečna plata, privredni rast, bankovni računi tajkuna po inostranstvu, putevi i pruge. Najavio je da će zemlja biti izložena teškim pritiscima, brojnim problemima i mukama, a da će on kao predsednik države i stranke biti pod apsolutno najvećim pritiskom, prokazan i žigosan na svakom mestu.

– Jer odmah da vam kažem, neću da im potpisujem priznanje nezavisnog Kosova – istakao je Vučić.

On je zapretio članovima GO da neće više da čuje da je neko snimao onog koji mu je protivnik u opštinskom odboru i da to šalje, kako je kazao, „onim najgorima u Srbiji i da njih koristi u svojim političkim obračunima“ unutar stranke. A onda je usledilo ono što su svi znali, ali su želeli da čuju od njega.

– Dobio sam ostavku Nebojše Stefanovića na mesto predsednika gradskog odbora Beograd – rekao je Vučić, iza čega se začuo aplauz.

– Mi ćemo naše odnose da rešavamo unutar naše stranke. U našoj stranci, ma koliko to neki voleli, nikada neće biti „skidanja glava“, ovako ili onako. U našoj stranci će biti poštovanja koje se pokazuje prema svima, ali naravno i procenjivanja svačijih grešaka i polaganja računa. To je ono što je za jednu demokratsku političku stranku veoma važno – naglasio je Vučić.

On je od članova zatražio da ne troše energiju u međustranačkim obračunima.

– Gadim se svih akcija vaših pi-arova, vaših stručnjaka za medije, koji će jednoj novini i drugoj novini da proslede, i jednoj televiziji i drugom portalu protiv nekog drugog, da bi sebe sačuvali, da bi dobili prostor da njih ne napadnu sledeći put, a da istovremeno ocrne nekoga ko vam je protivnik unutar stranke. Nemojte to da radite, jer svaki sledeći pokušaj sankcionisaćemo direktnim isključenjem iz stranke, jer taj čovek ne pripada porodici – rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari