Šutanovac: Bajdenova administracija će prepustiti liderstvo EU u razgovorima o KiM 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Predsednik Saveta za strateške politike Dragan Šutanovac ocenio je danas da će, kada je reč o Srbiji, nova američka adminstracija Džoa Bajdena prepustiti liderstvo Evropskoj uniji u razgovorima o Kosovu i Metohiji, ali i vladavini prava, medijskim slobodama i svemu što je sadržano u poglavljima 23 i 24.

Šutanovac je za TV Prva iz Vašingtona rekao da je Bajden jedan od američkih predsednika sa najdužim političkim stažom i da je istorijska poruka da su on i Kamala Haris, kao prva žena potpredsednica, na čelu SAD.

Ne znam hoće li uspeti u svemu, jer je američko društvo duboko podeljeno, rekao je Šutanovac koji je ocenio da će novi predsednik doneti promene u odnosima sa EU, posle „posebnog manira koji je u te odnose uneo Donald Tramp“.

Za Srbiju je u perspektivi to da će EU dobiti na važnosti po pitanju pregovora vezanih za Kosovo i Metohiju i sigurno je da će američka administracija prebaciti liderstvo na Uniju. Težište će biti na evropskim integracijama Srbije, pitanjima vladavine prava, medijskim sloboda i svemu što je sadržao u poglavljima 23 i 24, predočio je Šutanovac.

Atmosfera u Vašingtonu je tužna, ocenio je on, ukazujući da su danas umesto građana koji prate ceremoniju, tu 50.000 policajaca, Nacionalna garda i aktivna vojska.

Kao da je vanredno stanje, imam utisak da ljudi na ulicima čekaju da se ovo konačno završi i otvori nova stranica i da američko društvo prodiše, rekao je Šutanovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari