Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

On je jedan od političara koji je evropske zvaničnike obavestio o gašenju Vranjskih, u svojstvu člana predsedništva Partije evropskih socijalista pisao kolegama iz predsedništva PES-a, poslanicima Evropskog parlamenta, izvestiocu za Srbiju Dejvidu Mekalisteru, Evropskoj komisiji i sestrinskim organizacijama na evropskom nivou.

– U odgovoru Evropske unije na poslednje događaje precizno se navodi da će EU nastaviti da prati situaciju u oblasti medijskih sloboda u kontekstu pristupnih pregovora. Evropa izuzetno pažljivo prate situaciju u Srbiji i vide postojanje problema u ovim oblastima, te da će to uticati na dalje pregovore. U ovom kontekstu to znači da je zbog ugrožavanja medijskih sloboda ugrožen i put Srbije u Evropsku uniju – navodi Šutanovac.

Kako dodaje, „vlast može koliko god hoće da se zavarava da je Kosovo glavni problem koji nas koči na evropskom putu. Međutim, najveći kočničari su upravo oni koji ne sprovode reforme i nedostatak vladavine prava“.

– Jasno je i EU da su u Srbiji ugrožene reforme već pola decenije. Dovoljan dokaz toga je da je nakon skoro šest godina otvoreno 10 poglavlja od 35, dakle manje od trećine, iako se namerno konstruiše atmosfera da su se otvorila mnoga poglavlja i da se nešto pozitivno dešava. Migrantska kriza je uslovno rečeno „pomogla“ da se previde neke stvari, pošto je ona prošla, prošao je i medeni mesec – ukazuje Šutanovac.

Prema njegovim rečima, zamor od proširenja, koji evidentno postoji i u EU, možemo da rešimo samo ubrzanim reformama, a njih ova vlast ne sprovodi.