Svilanović: Briselski sporazum najvažniji proces 1Foto: Babić R. (wikipedia)

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović izjavio je danas za RTS da je Briselski sporazum najvažniji proces na Balkanu, da jedino on moћe da donese stabilizaciju i da je to najveći spoljnopolitiиki uspeh Evropske unije (EU).

Imali smo teško leto i jesen zbog izbora u okruženju i nije razrešeno smirivanje tenzija. Sada je dogovoreno da ne bude izjava i da se poštuje taj deo dogovora, to je narušeno, ali drugi elementi tog razgovora nisu narušeni, rekao je Svilanović.

Prema njegovoj oceni, to je dovelo smirenje, prošlo je 48 sati, nema dodatnih izjava i komentara. Najvažnije je poverenje i ono se vraća samo ako se neki element razgovora poštuje. Naš predsednik Vlade je rekao da je izgubio poverenje sagovornika i to je ono što mene plaši, ukazao je Svilanović. Jako je važno da ti ljudi jedni drugima veruju, oni imaju različite interese, ali postoji ljudsko poštenje, dodao je on.

Komentarišući izjavu Tibora Varadija, nekadašnjeg zastupnika Srbije u sporu sa BiH, da „da bi se obnovio postupak po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije, mora da postoji bitna nova činjenica koja bi ukazivala na to da je Srbija imala genocidnu nameru u Srebrenici“, Svilanović je rekao da poštuje Varadija i da misli da je to rekao pravnički gledano.

Kada je destabilizacija u regionu svako beži u svoj identitet i zatvara se. Ako se neko oseća ugroženo, normalno je da se vrati korak. To ne doprinosi regionalnoj stabilnosti, dogaрa se eho, nadam se da se nećemo vratiti u situaciju od pre sedam godina, rekao je Svilanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari