Tači: Ako se nastavi dijalog, Srbija primorana da prizna Kosovo 1Hašim Tači Foto: EPA/TOMAS KOVACS

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da se ne sme pokvariti odnos Kosova sa Sjedinjenim Američkim Državama i da i u Srbiji postoji entuzijazam zbog trenutne situacije na Kosovu, preneo je danas RTK.

„Dnevna, nedeljna i izborna politika neće narušiti strateške odnose između Kosova i SAD ili drugih zapadnih zemalja“, rekao je Tači i dodao da veruje da će ove godine biti zaključen konačni sporazum između Kosova i Srbije. On je rekao da trenutna situacija izaziva entuzijazam u Beogradu.

„Od onoga što vidim i šta sam video na diplomatskom planu, Srbija je za to da se ne desi dijalog. U Srbiji postoji entuzijazam zbog zastoja na Kosovu. Ako se dijalog nastavi, Srbija će biti primorana da prizna Kosovo“, kazao je Tači. Što se tiče takse na proizvode iz Srbije i BiH, Tači je rekao da je postala monotona.

„Zahtev međunurodne zajednice je da poštuju savet da bi se otvorila mogućnost za nastavak dijaloga. Ovaj proces se ne može jednostrano odblokirati i ne može se tolerisati uslovljavanje Beograda. Kosovo će ići paralelno sa međunarodnom zajednicom. Verujem u to, jer sam bio uz naše partnere i takve stvari će se prevazići“, rekao je Tači.

Prema njegovim rečima, partneri Kosova su razočarani načinom na koji Kosovo sa njima sarađuje, ali neće biti štete.

„Zahtevi Amerikanaca, Evropljana, Nemaca su univerzalno poznati. Kada se dotakne crvena linija, onda će oni intervenisati“, kazao je Tači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari