Tači: Izneću zahtev o ujedinjenju Preševa sa Kosovom 1Hašim Tači Foto: EPA/ARMEND NIMANI /POOL

Predsednik Kosova Hašim Tači najavio je danas da će na pregovorima u Briselu izneti zahtev predstavnika Preševske doline za ujedinjenjem sa Kosovom, iako zna da će on biti odbijen.

On je napomenuo da se time neće otvarati Pandorina kutija i da podele, razmene teritorija i autonomije neće biti.

Tači je na konferenciji za novinare rekao da su veoma male mogućnosti da se Srbija složi sa zahtevom Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Postoji kategoričko odbijanje, ali ja sam obećao da ću legitimni istorijski zahtev Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe predstaviti za stolom. Mogu da zamislim kakva će reakcija biti u Beogradu i da će Srbija kategorički odbiti tako nešto, istakao je on.

Lideri iz Beograda, međutim, treba da se naviknu na istorijski pravičan zahtev Albanaca i njihovih lidera iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, smatra Tači.

Na pitanje šta ukoliko tokom narednog sastanka sa Aleksandrom Vučićem u septembru bude predloga o razmeni Preševske doline za sever Kosova, Tači je rekao:

„Znam da je Vučić nepopravljiv po pitanju Kosova, kao što to mogu da budu i drugi Srbi u Beogradu, ali realnost je drugačija“.

Mislim da Vučić treba da nauči da sasluša legitiman, pravičan zahtev Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe da se pripoje Kosovu, svidelo se to njemu ili ne. To je u interesu Srbije kako bi išla napred prema učlanjenju u EU i kako bi se postigli mir i stabilnost u čitavom regionu, rekao je Tači.

Ukoliko eventualni mirovni sporazum između Kosova i Srbije i bude podrazumevao korekciju granica mirnim putem, to nikako neće podrazumevati otvaranje Pandorine kutije i neće imati domino efekat, smatra Tači.

Tači je rekao da su šanse za postizanje konačnog obavezujućeg sporazuma male, ali da dijalog ima samo jedan cilj.

To je postizanje međudržavnog sporazuma o normalizaciji odnosa i međusobnom priznanju mirnim putem. Pozivam sve aktere koji su obuhvaćeni ovim procesom da kada govore o dijalogu istaknu činjenicu da se sporazum može postići samo putem dijaloga, međusobnog razumevanja i mirnim putem, a nikako i ni u bilo kakvim okolnostima pretnjama ratom, naglasio je Tači.

Kada je reč o Zajednici srpskih opština, Tači je rekao da određene odgovorne institucije rade na tome i da proces treba da bude tolerantan i u okviru zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari