Tači: Kosovu je potrebno jedinstvo 1Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Kosovo nema vremena ni za čije hirove, potrebno nam je jedinstvo, rekao je Hašim Tači posle celodnevnih sastanaka sa liderima političkih partija.

On je to rekao komentarišući to što se jedino lider Samoopredeljenja i premijer Kosova Aljbin Kurti nije odazvao njegovom pozivu, ali i dodao da misijom smatra pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca Kosovu.

Tači je na konferenciji za novinare rekao da će se sastati sa premijerom Kurtijem u narednom periodu, kada god on misli da je to neophodno, preneo je Kosovo Online. On je naveo da je danas informisao lidere političkih partija o svom nedavnom boravku u SAD i sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, napominjući da je dobio njihovu podršku za procese kroz koje Kosovo prolazi.

Tači je zahvalio pojedinim političkim partijama na konstruktivnosti, među ostalima DSK i Srpskoj listi. „Da bih proširio politički konsenzus i transparentnost, danas sam održao konstruktivan sastanak sa predstavnicima Srpske liste, sa ministrom (Daliborom) Jevtićem i predsednikom Srpske liste (Goranom) Rakićem.

Uloga srpske zajednice je od posebnog značaja u izgradnji demokratije. Mi ćemo nastaviti sa tim konsultacijama“, rekao je Tači. Tači je govorio i o sastanku u Vašingtonu sa Vučićem uz posredstvo specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije Ričarda Grenela i istakao da na tom sastanku nije bilo reči o promeni granica te dodao da su pojedinci, govoreći o tome, želeli da zbune javnost. Kako je napomenuo, njegova misija ostaje pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu.

Sastanak u Vašingtonu je bio izraz dobre volje, to je nova prilika za obe zemlje, koju su stvorile SAD fokusirajući se na ekonomski razvoj, otvaranje novih radnih mesta i budućnost. Svaki sporazum koji se postigne biće u skladu sa Ustavom Kosova , naglasio je Tači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari