Tači: Nema podele Kosova 1Foto: EPA / VALDRIN_XHEMAJ

Predsednik Kosova Hašim Tači je izjavio da korekcija granica sa Srbijom ne znači podelu Kosova, niti razmenu teritorija, navode danas prištinski mediji.

Predsednik Kosova Hašim Tači je izjavio da korekcija granica sa Srbijom ne znači podelu Kosova, niti razmenu teritorija, navode danas prištinski mediji.

Uz konstataciju da se sa njim ne slažu mnogi politički lideri, ne samo na Kosovu, već i u Albaniji, Tači je rekao: „Korekciju granica nisam ja izmislio, već su je mnoge zemlje koristile kako bi nadvladale neprijateljstva, rešile probleme i stvorile dugotrajan mir“.

Tači je izjavio da tokom dijaloga sa Srbijom mora izneti zahtev iz Preševske doline za pripajanje Kosovu.

Godinama su kosovske institucije kritikovane jer se u dijalogu sa Srbijom nije govorilo o Preševskoj dolini. Sada isti ljudi traže da zatvorimo oči u vezi legitimnog zahteva za priključenje Kosovu. Zahtevamo povratak Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu, jer Srbija nije uspela da im garantuje prava kakva Kosovo garantuje kosovskim Srbima, rekao je Tači.

On je odbacio tvrdnje da bi pripajanje Preševske doline značilo odricanje od severa Kosova i izjavio da prijatelji Prištine, uključujući Vašington, podržavaju korekciju granica.

„Treba razjasniti veliki nesporazum. Predložio sam korekciju granica kao mogućnost postizanja konačnog mirovnog sporazuma. Podela Kosova i razmena teritorija su mi neprihvatljive“, rekao je Tači.

Zeri piše da se sa Tačijevim izjavama o korekciji granica sa Srbijom ne slažu najveće partije, uključujući i njegove koalicione partnere – Alijansu za budućnost Kosova i Socijaldemokratsku inicijativu.

Kosovski premijer i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je rekao da niko ne želi da menja granice, osim ruskog predsednika Vladimira Putina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari