Tači: Nema sporazuma bez priznanja 1Hašim Tači Foto: EPA/ARMEND NIMANI /POOL

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da neće potpisati sporazum sa Srbijom ukoliko on ne bude podrazumevao recipročno priznanje, ali je dodao da je skeptičan kada je reč o mogućnosti da se do takvog dogovora dođe.

Na konferenciji za medije održanoj po povratku sa regionalne turneje, na kojoj je lidere Albanije, Crne Gore i Makedonije upoznao sa procesom dijaloga, Tači je rekao da zemlje regiona podržavaju pregovore Kosova i Srbije i podržaće njihov mirovni sporazum.

Istakavši da postizanje sporazuma između Kosova i Srbije neće biti lako, Tači je još jednom ponovio da je moguća korekcija granice sa Srbijom koja bi omogućila direktno priznanje nezavisnosti i ujedinjenje Preševa, Medveđe i Bujanovca sa Kosovom.

Prema Tačijevim rečima, kada Srbija prizna Kosovo to će uraditi i pet članica Evropske unije, a i Rusija će skinuti veto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Što pre postignemo sporazum, biće bolje za dve zemlje i dva naroda, kazao je Tači, uz napomenu da ne postoje pregovori između Srba i Albanaca, nego između Srbije i Kosova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari