Tači: Nismo prekršili nijednu klauzulu međunarodnog prava 1Hašim Tači Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Kosova Hašim Tači je danas izjavio da je moguće da su možda napravili političke greške, možda političke ustupke, da je tačno da su prekršili zakone sistema Slobodana Miloševića i na to je veoma ponosan kao narod i kao pojedinac, ali je takođe tačno da nisu prekršili nijednu klauzulu međunarodnog prava ni pod kojim uslovima, ali da je optužnica haškog Specijalnog suda cena slobode.

Pred polazak za Hag kosovski predsednik je u intervju za albansku TV Top čanel, govoreći u sutrašnjem suočavanju sa Specijalnim tužilaštvom, rekao da će on preuzeti potpunu odgovornost za okolnosti stvorene u skladu sa građanskim, ustavnim i zakonskim obavezama.

„Znam da je bila istorijska nepravda kada su osnovana ova Specijalizovana veća, ali želim da danas naglasim da je to bila veoma ozbiljna odluka Skupštine Republike Kosovo, ali strateški ispravna odluka jer nam je potrebno poverenje u zapadni svet, posebno u naše saveznike koji su nam pomogli u osvajanju slobode i nezavisnosti Kosova kao što su SAD, NATO i EU“, kazao je on.

Prilikom formiranja Specijalnog suda, prema Tačiju, Kosovo je bilo u situaciji da bira između nastavka puta sa NATO-om, SAD-om i EU-om ili ostajanja u rukama zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova ili da pitanje Specijalizovanih komora bude prebačeno u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Stoga, želim da naglasim da razumem kritička mišljenja o uspostavljanju Specijalizovanih komora, ali i dalje čvrsto verujem u odbranu ispravne odluke Skupštine Republike Kosovo kao poštene i strateške odluke. Sada je na svima nama kao saborcima i institucijama države da budemo na čelu obaveza institucionalne stabilnosti za dobro upravljanje gledajući u budućnost, jer ponavljam da niko neće moći da promeni istinu i istoriju“, rekao je on on.

„Kosovo je žrtva. Na Kosovu se desio genocid i etničko čišćenje, ali suočeni smo sa ovom novom okolnošću, okolnošću plaćanja cene slobode“, kazao je kosovski predsednik.

Kazao je da još uvek nije odredio ko će voditi njegovu ekipu odbrane, ali da će doprineti otkrivanju istine i ostvarivanju pravde.

„Naš rat je čist, pravo iz građanskog, oružanog pokreta koji je kao osnovu imao mirnodopski pokret koji je bio jedan od najuspešnijih pokreta na svetu, jer je vodio bitku protiv genocidnog aparata, etničkog čišćenja i istovremeno protiv režima koji je izvršio masakre i genocide poput onih u Sebrenici i šire“, kazao je Tači.

On je ocenjio da je najbolja odbrana pravičnost rata koji su vodili i koji niko neće moći da poljulja.

Kancelarija specijalizovanog tužioca saopštila je 24. juna da se Tači i lider DPK Kadri Veselji nalaze na njihovoj optužnici koju su, krajem aprila, podneli Specijalnom sudu na potvrdu.

Tači, Veselji, ali i druga lica, čija imena tada nisu saopštena, prema optužnici, terete se za „niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“.

U optužnici se navodi da oni snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Ovaj sud je dva zvaničnika optužio tada  i da su ometali i podrivali rad tog suda, sprovodeći čak i tajnu kampanju za ukidanje zakona o Specijalizovanim većima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Tači: Nismo prekršili nijednu klauzulu međunarodnog prava”

  1. To se tako naziva „Cena slobode“ , ajmo svi da poubijamo one koji nam smetaju pa da kazemo To je cena slobode .

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.