Tači spreman za pregovore o vojsci 1Foto: EPA/ TOMAS KOVACS

Predsednik Kosova Hašim Tači najavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa ustavne promene u vezi sa pitanjem formiranja Oružanih snaga Kosova, ali i razgovore sa srpskim predstavnicima u kosovskim institucijama kako bi ih ubedili da podrže ovo pitanje.

Ideja o formiranju Oružanih snaga Kosova nije današnja ideja, to je deo projekta koji se tiče pregleda bezbednosnog sektora, rekao je Tači i istakao da za formiranje Oružanih snaga Kosova Kosovo ima potpunu saglasnost Sjedinjenih državah i NATO još od početka 2014. godine.

On smatra da je važno da Kosovo ima svoje oružane snage, da to bude postepeni, sveobuhvatni proces uz prisustvo svih zajednica, uključujući i Srbe, kako bi imali „multietničke Oružane snage Kosova, na osnovu NATO standarda“.

U potpunosti smo saglasni da se ovaj proces desi putem ustavnih promena, naglasio je Tači.

Preostalo vreme je nova mogućnost, napomenuo je, „naročito nakon povratka Srpske liste u institucije Kosova, da sa njima razgovaramo i da ponovo čujemo njihove zabrinutosti što ozbiljnije, kao i njihovu volju, a kako bi svi bili deo ovog procesa unutar zemlje, a u partnerstvu sa međunarodnom zajednicom, posebno sa SAD i NATO“.

Definitivno smo spremni da krenemo ka ustavnim izmenama. Narednih dana i nedelja ćemo razgovarati sa srpskom zajednicom, sa Srpskom listom, ali i sa svim ostalim zajednicama, kako bi ovo bio dobro organizovan i koordinisan proces, naveo je Tači.

On je rekao da ne ne veruje da iko može da se buni protiv „ovog prava kosovskih institucija da osnuju vojsku“ u nedogled, ili da pokuša da stavi veto, jer „niko nema pravo na veto“.

Želimo da formiramo Vojsku Kosova kako bismo bili integrisani deo NATO, a ne da budemo izolovani, dodao je, radićemo na koordinaciji unutar zemlje sa svima, ali i na međunarodnoj sceni, kako bi ovo angažovanje svi prihvatili.

Prema njegovim rečima, srpski predstavnici do sada nisu predstavili neku platformu na osnovu koje bi oni mogli da se uključe u ovaj proces, ili neku ideju, osim odbijanja koje je bilo ubrzano, ohrabreno i naručeno iz Beograda.

Ne želim da verujem da će sada, nakon povratka u institucije i dalje odbacivati ovo pitanje. Shvatiće, smatra Tači, da formiranje Oružanih snaga Kosova nije upereno protiv bilo koga, već će biti na usluzi svih građana, bez etničkih razlika, biće multietničke snage po kriterijumima NATO.
Narednih dana i nedelja, kako je rekao, očekuje sastanak sa srpskim predstavnicima „kako bismo iskreno i odgovorno razgovarali“.

Ali, naglašavam, bićemo veoma ozbiljni u ovom procesu. Počeo je i okončaće se uspešno, formiraćemo Vojsku Kosova i očuvaćemo partnerstvo sa međunarodnom zajednicom, rekao je Tači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari