TAČI: Stari scenario podele Kosova 1 www.president-ksgov.net

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da su provokacije Srbije prema Kosovu deo „starog scenarija o podeli jednog dela teritorije Kosova“ i da je „ilegalni, propagandni voz“ bio izgovor Srbije da destabilizije političku i bezbednosnu situaciju na Kosovu.

Pretnje pozivima ratom i izjavama srpskih zvaničnika da je Srbija spremna da vojskom brani kosovske Srbe na severu, najbolji je dokaz o daljem postojanju tog ratnog scenarija u
Srbiji, koji za cilj ima aneksiju, a potom odvajanje jednog dela teritorije Kosova, ocenio je Tači u razgovoru za Radio Slobodna Evropa.

On je naglasio da kosovski Srbi uživaju najnaprednija prava zasnovana na Ustavu i kosovskim zakonima.

„Jedina pretnja bezbednosti kosovskih Srba je kada ih Srbija upotrebljava za realizaciju svojih ciljeva. Albanska većina nikada nije pretila, niti će pretiti srpskoj zajednici. Oni su ugroženi jedino manipulacijama politike u Beogradu radi njihovih ciljeva, najpre za aneksiju tog dela a potom za
njegovo pripajanje Srbiji“, rekao je Tači.

Prema oceni Tačija, Srbija je spremna da žrtvuje i viktimizira srpske građane na Kosovu radi svojih političkih i vojnih ciljeva- „kako je to radila sa srpskim građanima i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini“.

On je rekao i da reč „rat“ treba izuzeti iz nacionalističkog rečnika u Srbiji.

„Srbija danas preti Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, preti Kosovu. Postala je adresa pretnje za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu“, ocenio je Tači.

Kao predsednik i vrhovni komandant Bezbednosnih snaga Kosova, on je izjavio da je od svih relevantnih institucija zatražio da u skladu sa ustavom i zakonima iskoriste sav potencijal u službi očuvanja mira, stabilnosti i teritorijalnog integriteta.

„Srbija računa na pomoć Rusije i zato je jedan voz iz Rusije krenuo iz Beograda prema Kosovu. Ništa nije slučajno, već je sve planirano od Beograda“, ukazao je on.

Kako je rekao, u slučaju da se nije reagovalo i dopustilo ono što je planirala Srbija, to bi značilo kršenje Ustava i zakona Kosova.

Tači smatra da pretnja ratom rukovodstva Srbije treba da zabrine svakog, posebno za NATO i EU.

„Bez obzira na ovu napetu situaciju, pozivam Srbiju na dijalog, na mir i saradnju, kao jedini put za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i šire“, naveo je on.

„Ako Srbija poziva na rat, Kosovo poziva na mir. Ako Srbija poziva na teritorijalne podele, Kosovo poziva na integraciju u EU i u NATO“, naglasio je Tači. On ističe da je međunarodna zajednica dobro upoznata o teritorijalnim podelama koje je Srbija ponovo aktualizovala.

„Ubeđen sam da to neće moći da realizuje jer će kosovske institucije zajedno sa NATO garantovani sigurnost građanima Kosova bez obzira na etničke podele“, istakao je on. Tači je zaključio da bi briselski dijalog o normalizaciji odnosa trebalo nastaviti i da on nema alternativu bez obzira na političke dnevne krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari