Tači: Uskoro Vojska, ZSO i dijalog 1Foto: EPA/Tomas Kovacs

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da će se uskoro formirati asocijacija opština sa većiinskim srpskim stanovništvom na Kosovu, da će biti uspostavljene kosovske Oružane snage i da će se dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom nastaviti.

„U bliskoj budućnosti formiraćemo Zajednicu srpskih opština, kako bismo dokazali da smo pouzdana država i ljudi. Uspostavićemo oružane snage Kosova i dati naš skroman doprinos očuvanju mira. Nastavićemo dijalog za normalizaciju odnosa sa Srbijom i pomirenje, a čim mi postignemo mirovni sporazum to će biti uslov za članstvo dve države u evroatlantskim strukturama,“ rekao je Tači, prenosi KoSSev.

Tači je ovo poručio na obeležavanju 100. godišnjice od proglašenja nezavisnosti Finske, koju je organizovala finska ambasada na Kosovu.

Tači je rekao da Kosovo i Finska imaju mnogo sličnosti i da imaju zajedničku osobu – Martija Ahtisarija, koji je doprineo da se Kosovo oslobodi opasnosti od okupacije.

Poručio je da Kosovo nema vremena za gubljenje i da sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom mora da bude ratifikovan.

„Kosovo nema vremena za gubljenje, uvek je zahvalno Finskoj kao državi koja je priznala Kosovo. Prema tome, mi moramo da okončamo svoju izolaciju i dogovor o ratifikaciji demarkacije sa Crnom Gorom – da od prolaska kroz vladu prođe kroz Skupštinu. Hvala Haradinaju za odgovornost“, rekao je on.

Finska ambasadorka na Kosovu En Huhtanaki rekla je da je nezavisnost Kosova veliko dostignuće i da je fantastična stvar za Kosovo da ima priliku da izgradi novu državu i da Finska podržava evropsku perspektivu.

„Finska je platila veliku cenu u ratu zbog svoje nezavisnosti. Danas želimo da izrazimo svoju zahvalnost prošlim generacijama, svim građanima koji su radili i udružili snage za nezavisnost Finske,“ rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari