Evropski komesar za proširenje Oli Ren svoju oproštajnu posetu Beogradu, uoči izbora novog sastava Evropske komisije, okončao je susretom s predsednikom Borisom Tadićem i porukom da Brisel ostaje posvećen članstvu Srbije u EU kao krajnjim ciljem procesa integracija.

Predsednik Tadić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbija, poručio da je prvi i najvažniji strateški cilj države njeno pristupanje zajednici evropskih zemalja.

– Srbija čini sve u procesu reformi, promenama zakonodavstva, kao i stvaranjem opšte atmosfere u društvu, kako bi što pre ušla u EU – rekao je Tadić, koji je informisao Rena i o tome da Narodna skupština ubrzano radi na donošenju zakona u vezi sa evropskim integracijama, kao i da je parlament „postao efikasna institucija“.

Predsednik je naglasio da je konkretna dobit za građane Srbije ukidanje šengenskih viza, koje postaje sve izvesnije, ali i da „nije dobro slaviti pre vremena“.

– Vlada i ministarstva bi u narednom periodu trebalo intenzivno da rade kako bi od početka sledeće godine nastupila potpuna vizna liberalizacija – istakao je Tadić.

Srpski predsednik je naglasio da je siguran da je vizna liberalizacija dobra vest ne samo za građane Srbije nego i Makedonije i Crne Gore.

– Sve što se u pozitivnom smeru dešava u procesu evropskih integracija u zemljama Zapadnog Balkana korisno je za sve u regionu. Želimo i da BiH i Albanija ubrzo dobiju viznu liberalizaciju. Takođe podržavamo ubrzano učlanjenje Hrvatske u EU, jer što pre se Hrvatska nađe u EU ući će i zemlje Zapadnog Balkana – naveo je Tadić, naglasivši značaj regionalne saradnje za stabilnost Balkana i zajednički napredak u evropskim integracijama.

S obzirom na to da građani KiM neće imati pravo da putuje u zemlje Unije bez viza, Tadić je naveo da prema Rezoluciji 1244 nadležnost nad Kosovom ima međunarodna zajednica, kao i da se nada da će građani Kosova ubrzano dobiti besplatne vize i moći slobodno da putuju.

Tadić je naglasio da je uverio Rena da Srbija čini sve kako bi okončala svoje međunarodno-pravne obaveze, odnosno okončala saradnju s Haškim tribunalom.

– Srbija će učiniti sve da Ratko Mladić i Goran Hadžić budu izručeni Tribunalu ukoliko su na teritoriji Srbije – rekao je Tadić.

Komesar za proširenje Oli Ren naglasio je da je Evropska komisija posvećena evropskoj perspektivi Srbije s krajnjim ciljem u članstvu u EU i ukazao na značaj posvećenosti zvaničnog Beograda regionalnoj saradnji.

Ren je izrazio zadovoljstvo što donosi dobre vesti Srbiji u vezi s prošlonedeljnom preporukom Evropske komisije za liberalizaciju viznog režima.

– Novi biometrijski pasoš Srbije biće ključ za viznu liberalizaciju u zemljama Šengenskog sporazuma, naročito za mlade ljude koji su budućnost Srbije i budućnost Evropske unije – naglasio je Ren.

Evropski komesar juče je razgovarao i sa članovima Vlade Srbije, s premijerom Mirkom Cvetkovićem na čelu. Tom prilikom mu je svečano uručen upravo novi srpski pasoš. Prema saopštenju sa sastanka, Cvetković je naglasio da će se u narednom periodu intenzivirati aktivnosti u vezi sa ubrzanjem evropskih integracija Srbije, kao i da se čine svi napori za ostvarivanje potpune saradnje s Haškim tribunalom.

Članovi Vlade su tom prilikom i iskazali „zahvalnost komesaru Renu za veliku pomoć i doprinos evropskim integracijama naše zemlje koju su Evropska komisija i on lično pružili Srbiji u poslednjih pet godina“. Sastanku su prisustvovali i zamenik premijera Ivica Dačić, potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević i državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari