Boris Tadić nije „preko noći“ odlučio da napusti Demokratsku stranku, koja ga je novembra 2012, kada je izgubio većinsku podršku među demokratama, proglasila za počasnog predsednika – on se pre više dana iselio iz svoje kancelarije u prizemlju centrale DS u Krunskoj 69 u Beogradu, u koju ionako nije dolazio duže vreme.

Pretpostavlja se da je njegovim stopama krenuo Miodrag Rakić, jedini potpredsednik stranke koji ga je podržao u pokušaju obaranja aktuelnog predsednika DS Dragana Đilasa na sednici Glavnog odbora 20. januara u Novom Sadu.

Ovo nezvanično saznaje Danas u centrali DS, nakon što je Tadić juče po podne u beogradskom Medija centru, na iznenada sazvanoj konferenciji za novinare, saopštio da napušta tu stranku. Ipak, kako kažu u DS, Boris Tadić nije obavestio aktuelni vrh demokrata o svojoj odluci. Štaviše, neki funkcioneri DS su od novinara Danasa saznali da je njihov počasni predsednik sazvao obraćanje javnosti, na kojem je predstavljen kao „bivši predsednik Srbije“.

Živković je, podsetimo, do dolaska Borisa Tadića na čelo DS bio zamenik predsednika i v.d. predsednika stranke, a posle ubistva Zorana Đinđića vodio je Vladu Srbije.

Tadić je juče u Medija centru istakao da će odluku o eventualnom učešću na predstojećim izborima doneti uskoro, ali da nije planirao da osnuje „demokratski front“, što su mnogi mediji objavili. Istakao je, međutim, da rukovodstvo DS „želi na izbore s ljudima zbog kojih je stranka dobila epitete kao što su žuti lopovi, korupcionaška i aferaška stranka“.

„Tokom osam godina, koliko sam bio na čelu DS, suočavao sam se sa teretom afera iz vremena vlade Zorana Živkovića. Danas sam doneo odluku da neću da pravim kompromise s takvom vrstom ljudi. Neću da preuzimam odgovornost za kontakte s tajkunima, za biznis ponašanje, koji su karakterisali DS u to vreme. Neću da budem član organizacije u koju će se uključiti Cane Subotić ili Beba Popović. DS sada učestvuje u pregovorima sa onima koji su nas nazivali mafijašima“, kazao je Tadić. Kako je istakao, Srbiji je potrebna nova demokratska stranka, koja će „imati misiju da modernizuje Srbiju, stabilizuje demokratiju i uspostavi mir u regionu“.

Vladimir Goati, predsednik Transparentnosti Srbija, ocenio je za Danas da je neodgovorno od Borisa Tadića to što je odlučio da napusti DS neposredno uoči izbora. „To znači da je Tadić samo čekao povoljan vetar da se nešto malo bolje locira, ugnezdi u nekoj strukturi prilika“, rekao je Goati i naglasio da je Tadić sada „učinio veliku korist naprednjacima“.

„Uzeo je nekoliko procentnih poena DS-u i možda je spustio na jednocifreni rejting. Ta opasnost postoji i Tadić je toga svestan. Ambicija je najneobuzdanija stvar kod čoveka. Sada se vidi da je bila potpuna iluzija da je on stopljen sa DS“, zaključio je Vladimir Goati za Danas.

Šta je Tadić rekao pre deset dana

„Nemam nameru da napuštam Demokratsku stranku i da prepustim da o njenoj budućnosti odlučuje grupa pojedinaca kojima nije bitno da stranka bude jaka i da sprovodi svoju misiju. Ostajem u borbi za misiju DS dok god mogu na bilo koji način da doprinesem njenom ostvarenju. Moje angažovanje u politici je od početka vezano za DS i u stranci sam od njenog osnivanja“, rekao je Boris Tadić 20. januara 2014. za Večernje novosti posle sednice Glavnog odbora DS.

Tužba

Predsednik Nove stranke Zoran Živković odbacio je sve optužbe Borisa Tadića i najavio da će ga tužiti zbog klevete. „U kojoj će stranci Tadić sada biti je njegova potpuno lična stvar, ali neistine i uvrede koje je izrekao na moj račun su nešto što je prevazišlo svaku meru“, rekao je Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari