Tadić: Jedino jaka opoziciona stranka, a ne pokreti i NVO, može da sruši režim 1Foto FoNet/ Nenad Đorđević

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić kaže da se vlast Aleksandara Vučića i Srpske napredne stranke može srušiti samo ako se opozicija ujedini u jednu veliku stranku, koja svojom strukturom može da se dugoročno suprotstavi naprednjacima.

„Onaj ko misli da se pokretima ili nevladinim organizacijama, koje jesu važne, može smeniti ovaj sistem, on se vara“, naglasio je Tadić.

„Demokratska stranka je od svog osnivanja ‘porađala’ druge stranke, ovo je prvi put da se dešava invertan proces – a to je da se stranke nastale od DS ujedinjuju, što je pozitivna činjenica“, rekao je Tadić u emisiji Pressing, komentarišući ujedinjenje DS-a, SDS-a i zajedno za Srbiju u jednu Ujedinjenu DS.

Prema njegovom rečima, ta integracija traje, jer je ona podrazumeva „formiranje različitih organa, rešavanje problema dugovanja…“. „Jer niko ko ima dugove, ne može da pretenduje da na valjan način vodi zemlju“, kazao je Tadić.

S druge strane, dodaje, Ujedinjena DS ne želi da „ometa integracioni proces SzS“.

Na pitanje da li je proces integracije stranaka koje su proizašle iz DS-a dokaz da je cepanje stranke 2012. godine bio veliki promašaj, Tadić kaže da je to „ozbiljno pitanje koje stalno postavlja samom sebi“.

„To je bio kompleksan politički trenutak u kome smo se našli. Ja sam doživeo taj momenat kada mi je stranka rekla da za mene u njoj nema mesta, ona je formirala koaliciju koja me je nazivala Al Kaponeom, koja je išla sa vođama belih listića…Imamo sada argumente i za jednu i za drugu stranu. Ali, način na koji sam napustio DS, nije bio da je tu stranku uništavao, već je ostavljao mogućnost da se ona obnavlja u budućnosti“, kazao je Tadić.

Dodao je i da je godinu dana nakon što je napustio DS, on predložio njeno obnavljanje. „Sada se usvaja taj zahtev. Vrlo otvoreno razgovaram o tome sa svim liderima koji su izasli iz DS-a, pogotovo s Đilasom, s kojim sma imao ozbiljan spor“, kazao je Tadić.

Na tvrdnje nekih da je Tadić „uveo Đilasa u biznis“, lider SDS-a kaže: „Nisam ga ja uveo u biznis. Đilas je imao svoj biznis mnogo pre mene, još 90-tih godina i to zna svako ko malo mozga u glavi ima“.

Bojkot najverovatniji izbor u ovakvim okolnostima

Blok DS, SDS i Zajdno za Srbiju, ali i Savez za Srbiju, odlučili su da bojkotuju predstojeće izbore.

„Ne mogu da govorim u ime cele opozicije, mogu da govorim u ime Demokratske unije. Naš stav je da u ovim okolnostima nema uslova za fer izbore…Mi smo jasno rekli da je jedini način da mi učestvujemo na izborima jeste da se produže rokovi za njihovo održavanje nakon usvajanja svih zahteva koji su izneli stručnjaci, takozvana 42 zahteva, među kojima su tri ključna, a onaj za medije posebno važan. Ukoliko bi međunarodni psorednici izdejstvovali da promenu izbornih uslova i poštovanje tih izbornih uslova, kao i novi rok koji bi tekao od trenutka stvaranja tih uslova, kako bi se stvorila normalna socijalna situacija, da građani mogu stvarno da sude ko je dobar, a ko ne, onda bismo mogli da učestvujemo na tim izborima“, kazao je Tadić.

S obzirom da su ti rokovi istekli, Tadić navodi da se „operaciono gledano, može ući u pregovore sa međunarodnim institucijama da se i rokovi pomere“.

Tadić, međutim, nije mogao da kaže da li je to realna opcija, s obzirom da, kako navodi, „živimo u organizovanoj laži već sedam godina“.

Na pitanje kako vidi određene trzavice unutar vladajuće koalicije i napade na neke od partnera SNS-a, kako bi, prema nekim teoretičarima, SPS ispala iz vlasti i na izbore išli kao opozicija, Tadić je izjavio da to nisu samo „teorije zavere“.

„Nije teorija zavere, treba tražiti odgovor na to u funkcionisanju Aleksandra Vučića, on je populistički lider koji primenjuje sve one principe brutalnog makijavelističkog vladanja. On najviše zamera svojim političkim kolegama, jer on je gospodar života i smrti. Setite se afere oko dačića i Miše Banane, to je forsirao upravo Vučić. Pa je on za to optužio mene, a ja sam ga tužio, a on izbegava dolaske na sud. Ima mnogo indicija da on pušta mnoge afere o ljudima iz stranke…Pitanje je da li ovo o organizovanoj trgovini oružjem pušta on, jer on tako vlada. To je Vučić, to je ustvari Šešelj i SRS, i oni su sa svojim vrednosnim sistemom pobedili“, kazao je Tadić.

Govoreći o bojkotu, gost Pressinga kaže da je on „veoma važan kao protest postojećoj vlasti i poruka evropskim političarima“.

„Jer su ti evropski političari upotrebili Vučića da bi on isporučio ono što te političke opcije koje podržavaju nezavisno Kosovo, žele da im se isporuči. Međutim, neki od njih žele da slome ideju bojkota jer bi ponovo da daju legitimitet Vučiću, jer se i dalje nadaju da će im on isporučiti očekivano“, kaže Tadić.

Na pitanje šta posle bojkota, lider SDS kaže da je potrebno da se formira jaka opoziciona stranka koja bi mogla da parira SNS-u.

„Ja sam izašao sa idejom koja je važnija od bojkota koji je kratkotrajno sredstvo, a to je da mora da se formira jedna velika opoziciona stranka. Bojkot je važan sa stanovišta mobilizacije onih stranaka koje žele da se bore protiv Vučića, i sa druge, važan je što može da pokaže da opozicija može da se ujedini. Mora da se organizuje politička stranka koja svojom strukturom može da se dugoročno suprotstati sistemu SNS-a. Opozicija mora da ima organizaciju na svakoj tački susreta sa SNS-om, da može da joj parira, što podrazumeva da ima jake lokalne organe i još mnogo toga“, kazao je Tadić.

Dodao je: „Ko misli da se pokretima, nevladinim organizacijama, koje jesu važne, može da se smeni ovaj sistem, on se vara. Moja je obaveza da kažem kako se menja ovaj sistem. To jeste moguće i zato smo krenuli u formiranje Ujedinjenih demokrata, otvaramo vrata za sve druge, i to je jedini način da se sruši ova vlast“.

Govoreći o izbornim zakonima čiju promenu zahteva deo opozicije, Tadić kaže da ti zakoni jesu doneti u njegovo vreme, ali da su naprednjaci našli način da ih zaobilaze.

„Dve stvari su važne – prva, da li su se ti zakoni koji su na snazi poštovali ili ne, i da li se oni sada poštuju. SNS je pronašla svoje inovativno rešenje, po kojima se suspenduju ti zakoni, suspenduje se rad institucija. Na primer, nezavisne institucije i regulatorna tela, koje stavljaju pod svoju funkciju“, rekao je Tadić.

Na optužbe da je i on koristio funkcionersku kampanju, Tadić kaže: „Ja sam podneo ostavku pred izbore 2012. godine, nije bilo funkcionerske kampanje“.

N1: Postojale su vaše aktivnosti od trenutka kada su raspisani izbori do trenutka kada ste podneli ostavku.

„Pa morao sam to da radim. Ja sam podneo ostavku, pa smo ušli u raspisivanje izbora“, kazao je.

N1: Transparentnost Srbije je iznela podatak da je u kampanji 2012. godine, Mirko Cvetković uvećao 300 odsto svoje aktivnosti u pdnosu na prethodnu godinu, a Vi 400 posto. Nakon što ste podneli ostavku, nastavili ste da učestvujete u funkcionerskoj kampanji. Zašto ste otvarali deonice auto-puta ili stanove u naselju Stepa Stepanović?

„Ne može se nastaviti funkcionerska kampanja ako više niste funkcioner. To što ja odlazim na poslove koji su bili vezani za moj rad, to ne znači da sam bio u funkcionerskoj kampanji. S jesne strane, Vi ste u pravu, sa druge niste. Jer su to stvari za koje sam bio organizaciono vezan. Mi smo započeli radove na Koridoru 10, pokrenuli smo proces izgradnje stanova, Stepa Stepanović je imao za cilj da se podigne građevinska industrija. U politici vi morate ono što ste radili kao svoje deo, da prikažete kao svoje delo. Funkcionerska kampanja podrazumeva da se zloupotrebljavaju državni resursi, ja nisam zloupotrebljavao te resurse. Mislim da je to bilo najmoralnije sto sam mogao da uradim. Pogotovo što mi nismo imali promociju kakvu sada radi Aleksandar Vučić. Ljudi misle da je sve puteve radio Vučić“, kazao je Tadić.

Na pitanje da li je za to da se potpuno zabrani kampanja državnih funkcionera pred izbore, Tadić kaže da „to ne postoji nigde u svetu“.

„U vreme kada sam ja bio 2012. predsednik Srbije, BIRODI je napravio analizu prisustva na RTS-u mene i Tomislava Nikolića, mog rivala – u nekim segmetima, Nikolić je imao više vremena nego ja. I ako mi vi kažete da sam bio u funkcionerskoj kampanju, ja ću vam reći da to nije istina“, kazao je Tadić.

Dodao je da je Vučić na predsedničkim izborima 2017. godine imao šest ili sedam puta više vremena na javnom servisu od oponenata Vuka Jerimića i Saše Jankovića.

„U moje vreme su institucije ipak radile svoj posao. Ja se nisam mešao u rad Jankoviću ili Šabiću, branio sam njihov rad. Nisam se mešao u uređivačku politiku RTS-a, ni u Vašu, na N1. Nije tačno da nisam hteo da dođem na N1, ali i to je pravo svakog političara…I ovo je dokaz da poštujem demokratska načela. I ova naša komunikacija svedoči na nemam nikakvu privilegiju…To ne može da se poredi s Vučićem“, rekao je Tadić.

„Nisam prišluškivao političke protivnike“

Na pitanje da li je ikada dok je bio predsednik Srbije ili neko iz njegovog okruženja prisluškivao političke protivnike, Tadić kaže „apsolutno ne“.

„Optužio me je Vučić, pa se ispostavilo da je njega njegov bivši predsednik stranke Šešelj optužio, jer mu je donosio prisluškivane razgovore Tomislava Nikolića i mene. Ne, nikada nisam prisluškivao političke protivnike, ne pripadam političkim strukturama koja je ušla u politiku devedesetih godina, kada su se ti principi upražnjavali. Ja sam ušao kao pripadnik studentske organazacije, i mi smo prisluškivanje doživljavali kao najskaredniju stvar koja može da se radi u politivi. Zabranio sam svako prisluškivanje u političkoj borbi koju smo vodili“, naglasio je Tadić.

Tadić navodi i da je „očigledno kršenje zakona“ bilo to kada je Vučič na jednoj televiziji čitao dokumente sa oznakom tajnosti. Vučić je izjavio da je odluku o skidanju oznake tajnosti sa dokumenata koji se tiču prisluškivanja doneo u skladu sa zakonom. „To sam uradio u skladu sa zakonom, sa članom 26, a ima ih više. Uostalom, ne pada mi na pamet da se bilo kome pravdam. I da tih članova nema, ja bih to uradio“, rekao je tada Vučić.

Postoji skraćena procedura kojom tajnost može da bude skinuta, rekao je Tadić i dodao da to ovde nije slučaj.

„Postoji skraćena procedura. Nategnuto, uz veliko prijatateljstvo suda i tužilaštva, je moguće. Vučić bi mogao da kaže da je skraćena procedura. On je nije skratio, on se toga opsetio naknadno…Ja sam to prvo objavio na konferenciji za medije, a onda su naknadno rekli da je Vučić to uradio na zakonit način. To je bilo očigledno kršenje zakona. I ja vam dajem podršku da insistirate i dalje na tome da se to dokaže. Nije to prva laž koju je Vučić izgovorio“, kazao je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari