Teodorović: I da ih je sedmoro nezadovoljnih, vlast ne može tako da komunicira 1Foto: N1

Glavni i odgovorni urednik u beogradskom dopisništvu Radija Slobodna Evropa Miloš Teodorović, komentarišući jučerašnje proteste, kaže da je atmosfera prethodnih dana bila kao da će se desiti krvoproliće, ali da na sreću, nikakvih incidenata nije bilo.

Reakciju vlasti ocenjuje kao „paničnu“, a zahteve opozicije kao konstruktivne.

„O tome šta smo naučili juče nakon protesta ne mogu u jednoj rečenici, moram da gledam tri nivoa. Što se tiče građana koji su eventualno ušli u stres zbog atmosfere koja je prethodila i koja je izgledala kao da će u subotu početi ni manje ni više nego krvoproliće, oni mogu da se opuste i da prestanu da se nerviraju oko politike, politikom se treba baviti ali se zbog politike ne treba nervirati. Što se tiče vlasti, možemo da izvedemo dvostruki zaključak: ili oni znaju nešto što javnost ne zna, pa su u strahu da će biti oboreni s te vlasti, ili prosto imaju jednu jaku zebnju koja ih motiviše na začuđujuće akcije koje izgledaju kao panika“, kazao je Teodorović u Novom danu.

O „trećem nivou“, koji se tiče opozicije, Teodorović kaže da je „tu priča jako složena“.

„Njihovi zahtevi jesu konstruktivni, ali putevi kojim su rekli da će ići u realizaciji tih zahteva, oni nisu konstruktivni. Ti putevi podrazumevaju da se razgovara i sa onima koji vam se ne sviđaju, bez obzira što u, recimo, nastupu i držanju predsednice parlamenta Maje Gojković imaju razloga da budu nezadovoljni, ali Maja Gojković je to što jeste i s njom se mora razgovarati“, rekao je gost N1.

O samom protestu građana i opozicije u subotu, Teodorović kaže da je „nemoguće izbeći osećaj da je opozicija puno obećavala, a malo ponudila“.

„Tu su ipak došli građani iz cele Srbije i oni su tu šetali pet sati, i Nebojša Stefanović je govorio istinu kada je rekao da se masa osipala…Ali treba biti zadovoljan što je opozicija držala sve pod kontrolom“, rekao je Teodorović i dodao da bi opozicija trebalo da dobro obrati pažnju na govore koji se čuju tokom protesta sa bine.

„To su bili u jednom trenutku vrlo zabrinjavajući govori i ispunjeni nacionalizmom. Najproblematičniji govor je  bio Sergeja Trifunovića, i od njega treba napraviti ozbiljnu distancu. Mislim na njegovu izjavu o izbeglicama, koja je na ivici rasizma“, rekao je urednik Radija Slobodna Evropa.

Teodorović nije hteo da procenjuje koliko je ljudi bilo na mitingu, osim što ga je poredio sa onima od 5. oktobra 2000. godine, kada se, kako je rekao, govorilo o ozbiljnim ciframa.

„Ali, i da ih je i sedmoro nezadovoljnih, vlast ne može tako da komunicira s ljudima“, naglasio je.

On je pozdravio potez opozicije koja je precizirala svoje zahteve.

„Opozicija je precizirala ono o čemu govore od početka protesta, a to je da ima ozbiljnih problema u REM-u, kao i na RTS-u i na RTV-u. Razgovori o fer izbornim uslovima svakako ne mogu da se vode bez razgovora o slobodi medija“, kazao je Teodorović.

Sa predstavnicima vlasti se, kako je rekao, mora razgovarati.

„Postoji forma koja se mora ispuniti ukoliko želite da dođete do nekog rezultata…Ja sam za to, kao i svako biće kome je stalo da mirno spava, da dođe do nekog reda…U odnosu na stepen udaljenosti trenutno to izgleda nemoguće, ali forma se mora ispuniti“, rekao je Teodorović.

Prema njegovim rečima, trenutni demokratski potencijali su izraziti slabi.

„I mogu se svesti na to da su ovakvi mitinzi ipak moguci…Bend ‘Pusi Rajot’ bio je gost Beograda i članice te grupe rekle su da ovakav miting ne bi bio moguć u Rusiji…Dakle, imamo taman toliko demokratije da je moguć ovaj miting“, rekao je gost N1.

Izjavu ministra Stefanovića koji je rekao da je Vučić hteo da se obrati građanima na protestu, ali da je odustao „kada je video da je malo ljudi“, Teodorović je nazvao „populističkim trikom“.

„Sve je teže govoriti o ulozi Aleksandra Vučića…Citiraću Isidoru Sekulić koja je rekla ‘nemiran karakter je kao dinamit’. I čini mi se da to nekako odgovara ovoj slici“, rekao je Teodorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari