Tomanović: Milošević dan pre smrti uputio pismo Lavrovu 1Foto: N1 (arhiva)

Dan pre nego što je u ćeliji pronađen mrtav, Milošević me zamolio da njegovo, rukom napisano pismo odnesem u Rusku ambasadu, sa zahtevom da se to pismo preda ruskom ministru Sergeju Lavrovu, a u tom pismu se žalio da ga u Tribunalu truju i tražio je da ga Rusija spase i zaštiti, rekao je Nedeljniku advokat Zdenko Tomanović.

Tomanović u intervjuu Nedeljniku pričao o svojim iskustvima iz vremena kada je bio pravni savetnik Slobodanu Miloševiću u Hagu.

Tomanović je govorio o tomr kako je izgledao poslednji susret a Miloševićem u Hagu.

„Dan pre nego što je u ćeliji pronađen mrtav, Milošević me je zamolio da dođem nešto ranije kod njega u zatvor, i da njegovo, rukom napisano, pismo odnesem u Rusku ambasadu, sa zahtevom da se to pismo preda ruskom ministru Sergeju Lavrovu. U tom pismu se žalio da ga u Tribunalu truju i tražio je da ga Rusija spase i zaštiti“.

„Ja sam odmah predao to pismo u Ruskoj ambasadi, a prijem tog pisma je kasnije potvrdio i Lavrov. Dan kasnije, Milošević je pronađen mrtav“, rekao je Tomanović, koji je bio i jedini građanin Srbije koji ga je video mrtvog u ćeliji.

Tomanović je dao intervju dva dana nakon ubistva njegovog kolege Dragoslava Miše Ognjanovića.

On je rekao da je „Miša ubijen samo zato što je advokat. I u ovom momentu je samo to značajno. Nažalost, naša politička elita i njihovi medijski dželati odmah su videli priliku da kriminalizuju advokata. Time stvaraju ambijent koji relativizuje značaj ovog ubistva, rekao je Tomašević.

Prema njegovim rečima, „ubiti advokata samo zato što se bavio svojim poslom prevazilazi snagu svih brojki koje nam nude. Jednakost i sigurnost svakog građanina se ne obezbeđuje prebacivanjem odgovornosti na neko prošlo vreme.“

„Advokati se moraju ujediniti, jer je to interes građana Srbije.“, poručio je Tomanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari