Trajković: Nećemo da se na nas svali odgovornost za izdaju 1Foto: Miroslav Dragojević

Srpski nacionalni forum želi da obavi razgovore sa svim relevantnim faktorima u Srbiji po pitanju Kosova i Metohije i saopšti svoj stav o politici vlasti Srbije prema KiM, imajući u obzir najave predsednika Aleksandra Vučića da će njegov predlog biti bolan, a da svi ćute…

Opozicija se zabavila borbom za vlast u Beogradu, iz Crkve dolazi nesaglasje, članovi SANU imaju svoje različite individualne stavove, a na KiM imamo muk Srpske liste i ‘krike’ pojedinaca koji pokušavaju da iznesu neslaganja sa takvom politikom. Imajući u vidu iskustvo iz poslednjeg rata u BiH i Hrvatskoj, gde su lideri tamošnjih Srba proglašeni za krivce iako se zna ko je odgovoran za ratove, Srbi na KiM i danas vode svoju borbu. Ne oružjem, već sopstvenim intelektom, potpuno svesni svoje uloge i svojih obaveza. I ne pristajući da političkim diskurzivnim iživljavanjem nad istinom neodgovornih srpskih političara koji su spremni na svaku vrstu kompromisa sa neprijateljem, budemo proglašeni odgovornim za izdaju svete srpske zemlje, kaže za Momčilo Trajković iz Srpskog nacionalnog foruma i bivši kosovski političar.

* Posle susreta sa patrijarhom SNF je saopštio da „SPC i Srbi sa KiM govore istim jezikom“. O čemu se radi, imajući u vidu da je patrijarh Irinej javno blagoslovio politiku Aleksandra Vučića na KiM?

– Patrijarh je bio jasan da SPC ni u kom slučaju neće priznati bilo koja dokumenta koja bi vodila Kosovo ka nezavisnosti. Tu smo u potpunosti bili saglasni. Mi smo mu nedvosmisleno preneli stav najvećeg broja Srbi sa KiM da nikada neće priznati i ne podržavaju bilo kakve sporazume koji bi KiM odvojio od matice. Mi smo u razgovoru predsedniku Vučiću predložili da sa koloseka politike konačnog statusa pređe na kolosek procesa rešavanja. To danas nije lako. Međutim, SNF, Srbi sa Kosova, narod, a siguran sam i njegovi politički predstavnici u kosovskom parlamentu iz Srpske liste, spremni su da predsedniku Srbije obezbede uslove za izlaznu strategiju iz smišljene zamke u kojoj se našao ucenom, ali i nepromišljenom stavljanju potpisa na Briselski sporazum. Očekujemo da će u predlogu rešenja, koje predsednik Vučić najavljuje objasniti da je protivljenje Srba sa KiM potpisivanju bilo kakvog sporazuma, koji prethodno ne bi prošao skupštinsku verifikaciju i referendum nakon toga, za njega kao predsednika, nepremostiv argument za odustajanje od potpisivanja sporazuma o omogućavanu legalizacije veštačke tvorevine kao države na istorijski najvažnijoj teritoriji srpskog etničkog prostora.

* Da li ste imali kontakte s predsednikom Srbije posle susreta u Predsedništvu Srbije 30. januara?

– Sa predsednikom ne. Ali sa njegovim kabinetom i direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem da. Naime, Nikola Selaković uspostavio mi je kontakt sa direktorom Kancelarije.

* Da li Vam je i šta predsednik Srbije obećao i da li je to ispunio?

– Obećao je dosta toga. Prvo, da će poslati direktora Kancelarije za KiM na okrugli sto koji će organizovati Forum. U toku je priprema okruglog stola koji će se održati 7. marta u Gračanici, na kome će učestvovati Marko Đurić sa predstavnicima Srpske liste. U okviru unutrašnjeg dijaloga već je razgovarano o našem predlogu da se lokalna samouprava – opštine zaduže da pomognu srpskim opštinama i naseljima na KiM.

* Da li se zna datum „unutrašnjeg dijaloga“ na kome bi trebalo da učestvuju Srbi sa KiM i predsednik Srbije- najavljen je za mart?

– O tome sam razgovarao sa Selakovićem, Đurićem i Vladisavljevićem, koji je zadužen za logistiku održavanja okruglih stolova o unutrašnjem dijalogu. Predložen je 14. mart, ali taj datum nije potvrđen. Očekujemo da ćemo u pripremi tog okruglog stola biti u svemu uključeni. Pripremamo spisak učesnika koji ćemo predložiti organizatorima. Takođe očekujemo da će na njemu učešće uzeti i predsednik Vučić, jer nam je to obećao.

Protiv politizacije Ivanovićevog ubistva

* Šta mislite o nastavku dijalogu u Briselu, iako se još zvanično ništa ne zna o ubistvu Olivera Ivanovića, čiji je otkrivanje ubica bio uslov Beograda da se vrati za pregovarački sto?

– Ja sam odmah rekao da će dijalog biti nastavljen, bez obzira šta kažu predstavnici naše vlasti. Gospodinu Đuriću nije prvi put da daje izjave koje se brzo demantuju. Razgovori u Briselu o Oliveru Ivanoviću treba da budu usmereni ka institucijama koje vode istragu, kako bi se što pre otkrili nalogodavci i ubice. Sve drugo bila bi politizacija tog tragičnog događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari