Trajković: Srbija sigurna kuća za Radoičića 1Rada Trajković Foto: N1 (Arhiva)

Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret na Kosovu Rada Trajković ocenila je danas, povodom godišnjice ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, da kosovsko tužilaštvo radi mnogo bolje kada je u pitanju istraga tog ubistva.

Trajković je za Radio Kosovo kazala da su se Srbi u Severnoj Mitrovici plašili da govore o ubistvu Olivera Ivanovića što ukazuje da su se organizatori atentata na Olivera Ivanovića nalazili u tom gradu.

„Slučaj je potom prebačen u Prištinu, i oni koji su tamo išli da daju izjavu osećali su se bezbednije jer nisu curile informacije. Tužilaštvo ne priča mnogo, a ono što u ovom trenutku karakteriše Beograd je nešto što je u dubokoj kompromitaciji srpskih državnih institucija“, kazala je Trajković za Radio Kosovo.

To se, kako je navela, vidi i po tome što predsednik države izlazi sa izjavom da je poligraf relevantna metoda utvrđivanja istine i u tom kontekstu brani funkcionera Srpske liste Milana Radoičića do kog je tužilaštvo sa Kosova pokušalo da dodje i da ga sasluša i privede, jer postoje indicije da je učestvovao u organizaciji terorističke mreže koja je ubila Olivera.

„Ako je nekada Srbija bila sigurna kuća za Mladića i Karadžića, sada se ova vlast očigledno trudi da bude sigurna kuća Radoičiću. Mislim da će u jednom trenutku preovladati želja za iskrenom istragom, pre svega u Beogradu, i da će saradnja biti na jednom ozbiljnom nivou. Ako je Oliver mogao da leži tri godine u zatvoru u okviru istražne procedure, zašto ne bi Radoičić bio isporučen Prištini, koji je mnogo manje vredan Srbima“, navela je Trajković.

Trajković smatra i da tužilaštvo i pravosudni organi iz Srbije ne sarađuju sa kosovskim institucijama na pravi način, kada je u pitanju istraga ubistva Olivera Ivanovića. Takodje, Trajković ocenjuje da istraga tog zločina neće dobiti epilog sve dok ne postoje pritisci javnosti.

„Sve dok se ne saslušaju svi koji treba da se saslušaju, da se privedu svi koji treba da se privedu, da Srbija što pre isporuči Radoičića organima u Prištini i da traži svoje prisustvo u praćenju tog procesa. Očekujem da će se tada nešto desiti. Mislim i da tužilaštvo iz Prištine ima jak motiv, jer oni žele da pokažu svetu da su ozbiljni i da ozbiljno rade. Istraga ubistva Olivera Ivanovića je mogućnost da se institucije za vladavinu prava afirmišu“, ocenila je Trajković.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine ispred stranačkih prostorija u Severnoj Mitrovici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari