Transparentnost Srbija: Cenzus izgovor za rešavanje važnijih problema 1Foto: Beta/AP/Riadh Dridi

Transparentnost Srbija ocenila je da najava promene izbornog cenzusa četiri meseca pre izbora, „koja nesumnjivo dolazi iz vlasti“, jasno pokazuje da je „poštovanje demokratskih načela“ bilo samo izgovor da se ne rešavanju brojna suštinski bitna pitanja.

Iako smanjenje izbornog cenzusa, samo po sebi, ne mora imati nikakve štetne posledice,“lansiranje te teme ih očigledno ima“, jer će se javnost nedeljama baviti tom temom, mada se visina cenzusa 20 godina ne postavlja kao bitan problem srpske demokratije, navodi se u saopštenju Transparentnosti.

Kako se dodaje, javnost će se baviti tom temom, umesto da se puna pažnja posveti rešavanju bitnih problema, kao što su neravnomerna medijska zastupljenost izbornih lista, vođenje funkcionerske kampanje i nedovoljna transparentnost i kontrola finansiranja.

Po oceni Transparentnosti, predstavnici vlasti prethodnih meseci odbijali da diskutuju o poboljšanju svih propisa važnih za izbore, „navodno ne želeći da naruše nepisano pravilo prema kojem se izborni uslovi ne menjaju u izbornoj godini“. Kako ističu, izbegnuto je da se otvori diskusija o izmenama pravila za određivanje visine i načina raspodele budžetskih sredstava za finansiranje izborne kampanje, o gonjenju krivičnih dela u vezi sa podmićivanjem birača i nezakonitim finansiranjem stranaka.

Takođe i o uvođenju ograničenja za aktivnosti državnih organa tokom izborne kampanje radi sprečavanja zloupotreba, dodaju iz Transparentnosti i ocenjuju da su višemesečni razgovori o izborim uslovima rezultirali minimalnim izmenama u četiri zakona.

„Te izmene nisu dovoljne da bitno unaprede izborni ambijent, ne rešavaju probleme koje su ranije utvrdili državni organi u Srbiji i ne ispunjavaju preporuke koje je Srbija dobila od OEBS/ODIHR posle prethodnih izbora“, ističe se u saopštenju.

Vladina radna grupa, a potom i resorna ministarstva, dali su predlog za izmene i dopune u svega nekoliko članova Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, ne ostavljajući mogućnost da se javna rasprava vodi i o drugim pitanjima, gde je takođe bilo potrebno precizirati norme, navodi se u saopštenju.

Transparentnost je ukazala da nije bila otvorena mogućnost za izmenu Zakona o izboru narodnih poslanika, iako je to takođe bilo potrebno – na primer u vezi sa sastavom i nadležnostima nedavno izabranog Nadzornog odbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari