Nastavljen protest roditelja i učenika OŠ "Jevrem Obrenović" u Šapcu 1Foto: TV Šabac

I prvog radnog dana posle novogodišnjih i božićnih praznika deo učenika u OŠ“Jevrem Obrenović“ nije bio na nastavi.

Roditelji najavljuju da će biti jedinstveni usvojim zahtevima narednih dana, a od ministra prosvete traže da ponovio razmotri odluku o smeni direktorke Jelene Jevrić.

Pretposlednjeg dana prošle godine ministar prosvete doneo je rešenje o smeni direktorke Jevrić a na njeno mesto postavljena je učiteljica Svetlana Stanković, iz druge škole i odbornica Srpske napredne stranke.

Tome su se usprotivili roditelji, učenici i školski kolektiv tako da poslednjeg radnog dana nastava nije održana. Roditelji ističu da ovo nije političko okupljanje, već pokušaj da se pronađe najbolje rešenje za njihovu decu ali i upozorenje svakoj drugoj budućoj vlasti koja naumi da postavlja svoje poslušnike, a na štetu dece, da neće naići na odobravanje.

„Zato smatramo da je bolje da nam deca izgube nekoliko dana nastave nego da izgube budućnost u ovakvoj državi. Jer sa bahatim ministarstvima koja biraju isključivo poslušničke kadrove poltronskog mentaliteta, perspektive nema. Ovakva praksa je razorna za jedno društvo i zato molim roditelje i nastavnike da budemo istrajni jer je ovo u svačijem interesu – i dece i škole i nastavnika i na kraju, roditelja.

Odgovor na pismo koje smo uputili ministru prosvete, sa pozivom da preispita odluku o razrešenju direktorke Jelene Jevrić, stigao je od pomoćnika ministra dr Milana Pašića koji nas obaveštava da je sve urađeno po zakonu, na osnovu zapisnika republičkog prosvetnog inspektora. Ni reči o suštini. A sve u prilog političke podobnosti, kao u doba Turaka „kadija te tuži, kadija ti sudi“. Pozivamo vas da se zajedno izborimo za pravo naše dece i nastave školovanja u kvalitetnim uslovima, gde su stručnost i posvećenost jedini kriterijumi, da nikada ne budu žrtve politike!“, navedeno je u pismu roditelja učenika ministru prosvete. Inače, smenjena direktorka Jelena Jevrić je dobitnica Svetosavske nagrade i autor udžbenika iz istorije za šesti razred.

Za vreme dosadašnjeg mandata učenici ove škole postizali su zapažene rezultate a primedbe naprečac poslate inspekcije su proceduralne prirode i koje su ispravljene, ali se nije čekao dati rok već je po hitnom postupku direktorka smenjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari