Beograd, Vašington, Brisel – Predsedništvo Evropske unije izričito podržava nameru Martija Ahtisarija da se u nedeljama neposredno nakon predaje predloga o statusu na osnovu istih vode intenzivni razgovori sa i između obe strane, saopšteno je juče iz Predsedništva EU povodom predloga za rešenje statusa Kosova.

Beograd, Vašington, Brisel – Predsedništvo Evropske unije izričito podržava nameru Martija Ahtisarija da se u nedeljama neposredno nakon predaje predloga o statusu na osnovu istih vode intenzivni razgovori sa i između obe strane, saopšteno je juče iz Predsedništva EU povodom predloga za rešenje statusa Kosova. Predsedništvo izričito poziva Beograd i Prištinu da ozbiljno i bezrezervno doprinesu razgovorima i od obe strane zahteva odgovornost, fleksibilnost i smisao za realni kompromis.

VLADIKA ARTEMIJE: Dečiji trikovi

Episkop raško-prizrenski Artemije (Radosavljević), koga je juče u Briselu sa sadržajem Ahtisarijevog predloga upoznao specijalni izaslanik EU za pregovore o budućem statusu Kosova Štefan Lene, kaže za naš list da je „za Srbiju i srpski narod neprihvatljiv svaki vid izdvajanja KIM iz Srbije“ i da je to saopštio svim evropskim zvaničnicima sa kojima tokom jučerašnjeg dana imao razgovore u Savetu Evrope i Evropskoj komisiji.

– Lene mi je ukazao na predviđene mehanizme zaštite svih nacionalnih zajednica na KIM. Rekao sam da su to dečiji trikovi i da je nedopustivo i neprihvatljivo svako rešenje koje podrazumeva odvajanje KIM od Srbije – ističe vladika Artemije.

Funkcioneri EU Havijer Solana i Oli Ren zatražili su od Prištine i Beograda da se snažno i konstruktivno angažuju u nalaženju „realističnog, kompromisnog rešenja“ za status Kosova, na osnovu izloženih zamisli izaslanika UN Martija Ahtisarija. Evropski komesar Oli Ren je podvukao da od Beograda i Prištine očekuje da „iskažu odgovornost i elastičnost i da uvide nužnost za postizanje realističnog kompromisa“. U Solaninom saopštenju se „ohrabruju Beograd i Priština da s Martijem Ahtisarijem aktivno delaju na temelju njegovih predloga“. „Očekujem da će obe strane ispoljiti odgovornost, fleksibilnost i priznati potrebu da se dođe do realističnih i kompromisnih rešenja“, zaključio je Solana.
Stejt department saopštio je juče da Ahtisarijev predlog daje mogućnost „za stvaranje stabilnog, naprednog i multietničkog Kosova“, kao i uslove za „zakonom garantovanu zaštitu prava svih građana, što će pomoći demokratskom razvoju Kosova“. Američka administracija ističe da predstavljanjem Ahtisarijevog plana u Beogradu i Prištini „proces rešavanja statusa Kosova ulazi u završnu fazu“ i poziva “ lidere na obe strane da se konstruktivno angažuju sa Ahtisarijem u periodu konsultacija i finalizacije predloga rešenja.
Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer je pozdravio predloge i ocenio da Beograd i Priština treba u potpunosti da sarađuju sa Ahtisarijem „u duhu fleksibilnosti i kompromisa“. „Proces utvrđivanja statusa Kosova danas je ušao u važnu novu fazu. Izaslanik Ahtisari je predstavio put koji vodi unapred u tom pitanju i nudi perspektivu bolje, bezbednije budućnosti za celokupni region, uključujući i integraciju u evropske i evroatlantske strukture“, saopštio je Shefer. On je, u ime NATO, izrazio poštovanje za „neumorne napore“ koje Ahtisari ulaže i pozdravio njegove predloge, dodajući da „Beograd i Priština sada treba u potpunosti da se angažuju sa Ahtisarijem, u duhu fleksibilnosti i kompromisa“.
„Apelujem na sve strane da se ponašaju odgovorno u ovom osetljivom periodu. NATO će nastaviti da igra svoju punu ulogu u obezbeđivanju bezbednog i sigurnog okruženja na Kosovu, za vreme i posle statusne odluke. Kfor će čvrsto odgovoriti na svaki pokušaj da se upotrebom nasilja omete politički proces“, saopštio je Shefer.
Povodom Ahtisarijevog predstavljanja predloga rešenja za budući status KIM u Beogradu i Prištini juče se oglasila Kontakt grupa koja u zajedničkoj izjavi „ohrabruje Beograd i Prištinu da se angažuju u potpunosti i konstruktivno sa specijalnim izaslanikom u ovoj fazi procesa“. Kontakt grupa „očekuje da obe strane pokažu odgovornost, fleksibilnost i prepoznavanje potrebe za realističnim rešenjima, zasnovanim na kompromisu, kako bi proces za rešavanje statusa napredovao na osnovu Rezolucije 1244 SB UN“.
Margaret Beket, ministar spoljnih poslova Velike Britanije, ocenila je juče da Ahtisarijevi predlozi „daju perspektivu bezbedne, bolje budućnosti za sve zajednice Kosova“, prenosi Britanska kancelarija u Prištini.
– Mi smo dostigli važan trenutak u procesu za rešavanje statusa Kosova. Ujedinjeno Kraljevstvo daje punu podršku naporima predsednika Ahtisarija. Uvereni smo da njegovi predlozi mogu formirati osnovu za fer i održivo rešenje za Kosovo koje će osnažiti regionalnu stabilnost i evro-atlantske perspektive regiona – smatra Margaret Beket.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari