U Čačku otvoren prvi Startap centar 1 Foto: (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO) (arhivska fotografija)

U Čačku je danas otvoren prvi Startap centar u Srbiji u čiju je izgradnju i opremanje Vlada Srbije uložila 46 miliona dinara, dok je lokalna samouprava obezbedila prostor od 621 kvadrata u centru grada.

Centar je namenjen mladim, motivisanim pojedincima i timovima koji žele da razvijaju inovativne ideje i unapređuju poslovno okruženje.

Premijerka Ana Brnabić rekla je na otvaranju da su startap centri i naučno-tehnološki parkovi budućnost Srbije i „ono što će je povući napred, kako bi nadoknadili izgubljeno vreme“.

„Videla sam danas veliki broj talentovanih mladih ljudi i njihovo ogromno znanje ali i kvalitet ideja koje imaju, a koje su primenjive i mogu biti profitabilne. Ne želimo da mladi odu iz Čačka, želimo da odavde razvijaju svoj potencijal“, rekla je Brnabić.

Dodala je da će u Srbiji do kraja mandata aktuelne vlade biti otvorena četiri naučno-tehnološka parka.

Prema njenim rečima pored naučno tehnološkog parka u Beogradu, koji je otvoren 2015. godine i koji ima 70 kompanija sa oko 700 inženjera i naučno tehnološkog parka u Čačku koji je počeo da radi 2014. godine, biće izgrađeni i naučno tehnološki parkovi u Novom Sadu i Nišu.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović rekao je da će biti otvoreno još sedam startap centara u Srbiji.

„Pružamo mladima sve uslove da ostanu u Srbiji ali i da se vrate u našu zemlju da nastave da rade“, rekao je Popović.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović istakao je da u Čačku ima 50 informaciono-tehnoloških (IT) kompanija.

„Te kompanije zapošljavaju 500 informatičara, među kojima je 350 svršenih studenati Fakulteta tehničkih nauka u Čačku i čačanske Visoke škole tehničkih strukovnih studija. Ove dve ustanova pohađa oko 900 aktivnih studenata. Želja nam je da mladi ostanu u svom gradu, da studiraju, a zatim i rade“, rekao je Todorović.

On je istakao da u srednjoj Tehničkoj školi u Čačku postoje dva IT odeljenja i da će u narednoj školskoj godini prvi put jedno takvo odeljenje biti otvoreno i u čačanskoj Gimnaziji.

Todorović je rekao da je u izgradnju i opremanje Startap centra u Čačku lokalna samouprava uložila oko 10 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari