Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić razgovarao je juče u Beogradu s potpredsednikom Federacije BIH Mirsadom Kebom o unapređenju regionalne saradnje i saradnje na Zapadnom Balkanu radi bržeg ulaska u EU. Kako se navodi u saopštenju iz Đelićevog kabineta, dvojica državnika su se složili da je poštovanje međunarodno priznatih granica BIH i puno poštovanje Dejtonskog sporazuma od suštinskog značaja za obe države.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić razgovarao je juče u Beogradu s potpredsednikom Federacije BIH Mirsadom Kebom o unapređenju regionalne saradnje i saradnje na Zapadnom Balkanu radi bržeg ulaska u EU. Kako se navodi u saopštenju iz Đelićevog kabineta, dvojica državnika su se složili da je poštovanje međunarodno priznatih granica BIH i puno poštovanje Dejtonskog sporazuma od suštinskog značaja za obe države. Ističući važnost regionalne saradnje, po ugledu na Višegradsku grupu, Đelić je predložio formiranje zajedničke radne grupe predstavnika zemalja Zapadnog Balkana, koja bi kontinuirano razmenjivala mišljenja i iskustva u pregovorima s EU. Potpredsednik srpske vlade je kazao da je neophodna i intenzivnija privredna saradnja Federacije BIH i Srbije, kao i povećanje međusobne trgovinske razmene.
Skoplje – Srbija će odgovoriti adekvatno ukoliko Makedonija prizna nekakvu nezavisnost Kosova, izjavio je juče u Skoplju predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić. U susret rešavanju budućeg statusa Kosova, Srbija očekuje od suseda, uključivši i Makedoniju, da ne odmažu u pregovaračkom procesu, rekao je Dulić posle razgovora s predsednikom makedonskog Sobranja Ljubišom Georgijevskim. Na konferenciji za novinare Georgijevski je izneo uveravanja da je Makedonija i u prošlosti i danas veliki prijatelj Srbije i njenog naroda. Dulić je na to uzvratio da ne bi bilo „prijateljski“ ako Makedonija prizna nezavisno Kosovo. Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić tokom jučerašnje jednodnevne posete Skoplju sastao se i s makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim i s liderima Socijalističke partije Makedonije i Partije Srba u Makedoniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari