Premijer Kosova Agim Čeku juče je ocenio da je Kosovo među retkim entitetima u kojima su mediji nezavisni, ali su kosovske novinarske organizacije ukazale na suprotno. Predsednik Asocijacije profesionalnih novinara Kosova Gazmend Sulja na raspravi održanoj juče povodom Međunarodnog dana slobode medija ocenio je da sloboda medija na Kosovu „nije na zavidnom nivou“.

Premijer Kosova Agim Čeku juče je ocenio da je Kosovo među retkim entitetima u kojima su mediji nezavisni, ali su kosovske novinarske organizacije ukazale na suprotno. Predsednik Asocijacije profesionalnih novinara Kosova Gazmend Sulja na raspravi održanoj juče povodom Međunarodnog dana slobode medija ocenio je da sloboda medija na Kosovu „nije na zavidnom nivou“. Prema njegovim rečima pokazatelj poštovanja prava novinara i nivoa slobode štampe na Kosovu ogleda se u činjenici da su prava novinara u poslednja četiri meseca pogažena u 13 registrovanih slučajeva. Premijer Kosova je na okruglom stolu o slobodi medija međutim rekao da mediji nisu izloženi nikakvom pritisku kada je vlada u pitanju. „Mislim da je Kosovo bez diskusije jedina ili retka zemlja u regionu gde su mediji u celini nezavisni od vlade“. Međutim Gazmend Sulja kaže da su mediji ipak izloženi indirektnim pritiscima Vlade i ministarstava. Dok novinari ocenjuju da je rad pregovaračkog tima bio nedovoljno transparentan tokom pregovora o statusu Kosova, Čeku je naglasio da je bilo dvoumljenja da li da se tokom tog procesa objavljuju dokumenta zbog osetljivosti situacije. Prema ocenama nevladine organizacije Fridom haus mediji na Kosovu zbog nedostatka novca teško mogu sačuvati nezavisnost uređivačke politike u odnosu na Vladu i interesne grupe. Prema njihovim procenama u boljoj su situaciji mediji koji dobijaju pomoć iz inostranstva.
Berlin – Nemački ministar odbrane Franc Jozef Jung boravi juče i danas na Kosovu, gde razgovara s vojnim vođstvom Kfora i najvišim kosovskim zvaničnicima. Jung je juče u Prizrenu posetio pripadnike Bundesvera u sastavu Kfora i razgovarao s komandom nemačkog kontingenta, te otvorio novu vojnu bolnicu. Jungovi sagovornici danas u Prištini biće predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, predsednik kosovske vlade Agim Čeku i zapovednik Kfora Roland Kater. Nemačka, s 2.300 vojnika, ima najveći kontingent u sastavu Kfora koji broji oko 15.600 vojnika.
Priština – Predsednik Reformističke partije ORA i član Pregovaračke ekipe Kosova Veton Suroi razgovarao je u Panama Sitiju s visokim zvaničnicima te zemlje koja je nestalni član Saveta bezbednosti UN, saopšteno je iz ORE. Kako se navodi u saopštenju, Suroi je sagovornike informisao o stavovima i podršci koju institucije Kosova daju predlogu za status Kosova specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija, a koji predviđa međunarodno nadziranu nezavisnost. „Posle posete SB UN Kosovu jasno je da je došlo vreme za odluku o jedinom planu koji je ponuđen, o Ahtisarijevom paketu i o preporuci generalnog sekretara UN“, rekao je lider ORE. Prema njegovim rečima utvrđivanje statusa Kosova ne može da bude talac pretnji vetom, već treba da se odvija punom dinamikom tokom maja. Suroi je takođe naveo da je Kosovu jednako potrebna podrška stalnih i nestalnih članica SB UN. ORA prenosi da Panama podržava plan Martija Ahtisarija i smatra da je posle posete delegacije SB došlo vreme odluke o budućnosti Kosova i da nema potrebe da se ta odluka dalje odlaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari