U Preševu peti vanredni izbori za poslednje četiri godine 1Foto: BETAPHOTO/ SASA DJORDJEVIC

Nakon što duže od tri meseca nije održana nijedna sednica lokalnog parlamenta Vlada Srbije je donela odluku o raspuštanju samouprave u Preševu i održavanju još jednih vanrednih izbora za izbor 38 odbornika.

Kriza u funkcionisanju ove opštine tako predstavlja svojevrsni politički kontinuitet, u sredini gde većinu čini albanska etnička zajednica, u kojoj od ukupnog biračkog tela Srbi predstavljaju, sa manje od tri procenata, u ukupnom biračkom telu, nacionalnu manjinu.

Odluka vlade je da dosadašnji predsednik opštine Šćiprim Arifi, čelnik Alternative za promene (AP), po drugi put predstavlja čelnika privremenog opštinskog organa.

Pored njega u zakonskom Privremenom veću su i Branko Trajković (SNS-SPS), Ragmi Mustafa iz Demokratske partije Albanaca (DPA) i Ardita Sinani iz Partije za demokratsko delovanje (PDD), koju predvodi Šaip Kamberi, poslanik Albanaca iz Bujanovca.

Reagujući na ovu odluku Vlade Srbije Ardita Sinani iz PDD, u izjavi za Danas navodi da se „još jednom primenjuje diskriminacija od strane vlasti SNS i socijalista, koji su ponovili scenario koji destabilizuje stanje u Preševu“.

– Imali smo vidljivu sliku da je vlast iz Beograda podržavala dugo i direktno funkcionisanje manjinske lokalne vlasti koju je činilo 17 od ukupno 38 odbornika u Preševu. Imenovanje dosadašnjeg predsednika opštine Arifija za predsednika organa do sprovođenja lokalnih izbora predstavlja samo direktnu podršku čoveku koji je odavno miljenik Vučića i njegove koalicije – navodi Sinani.

Lokalni izbori u Preševu koji bi trebalo da budu održani u periodu od narednih šest meseci biće peti u poslednje četiri godine, drugi vanredni po redu.

Novinar Nikola Lazić ocenjuje da se radi o „klasičnoj borbi za vlast u Preševu između albanskih političkih partija s obzirom da su Srbi odavno marginalna politička snaga“.

– U ovoj gotovo monoetničkoj opštini postoji nekoliko jakih i politički isprofilisanih stranaka Albanaca, od kojih bi svaka želela najveći kolač lokalne vlasti. Svaka od njih veruje da bi baš ona mogla da bude od najvećeg uticaja. U aktuelnoj situaciji, najveći politički benefit mogla bi da ima Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija koja je poslednjih godina bila van participacije u vlasti, kako u Preševu, a sada i u Bujanovcu – ocenjuje Lazić za Danas.

Za predsednika Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmija Mustafu raspisivanje još jednih vanrednih lokalnioh izbora u Preševu „dovodi do nove dimenzije političke nestabilnosti koja najviše šteti građanima ove opštine koja senaslanja na Kosovo i Severnu Makedoniju“.

– Ovo je još jedna potvrda političke netrpeljivosti koja je ovde prisutna, ali i nedostatka pragmatične vizije u odnosu prema vlastima u Beogradu. Vrlo je važno da se jasno vidi odnos predsednice, i same Vlade Srbije, prema imenovanju privremenog organa koji će upravljati opštinom do održavanja vanrednih izbora i izbora novog rukovodstva. Građani će najviše imati štete – kaže Mustafa.

Arifi potpuno nedostupan za novinare

Šćiprim Arifi, i nakon imenovanja za predsednika Privremenog organa u opštini Preševo, odbija bilo kakav kontakt sa novinarima. I kada je prvi put izabran za čelnika lokalne samouprave, ignorisao je podjednako susret kako sa albanskim tako i sa srpskim predstavnicima medija na jugu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari