U sredu novi sastanak budućih članica Saveza za Srbiju 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Predstavnici budućeg opozicionog Saveza za Srbiju sastaće se u sredu kako bi ponovo razgovarali o raspodeli mandata u Skupštini Srbije nakon budućih parlamentarnih izbora, reklo je Danasu više izvora bliskih SZS.

Prema rečima naših sagovornika, ova nedelja mogla bi da bude ključna za postizanje dogovora i potpisivanje saradnje koja bi do kraja meseca trebalo da bude obelodanjena javnosti.

Izvori Danasa kažu da će pokret Dveri najverovatnije biti deo Saveza, na kojem od marta i završetka beogradskih izbora radi Dragan Đilas, bivši gradonačelnik Beograda. Moguće je da će se Savezu priključiti i DSS, a uslov za to je raskid lokalnih koalicija. Osnova koja će okupiti buduće članice, osim „oslobađanja Srbije od sadašnje vlasti“, kažu naši sagovornici je i tvrd stav ovog bloka koji će biti oštro protiv pravno-obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine, a koji bi Kosovu omogućio stolicu u UN. To je, između ostalog, nedavno potvrdio i Vuk Jeremić, lider Narodne stranke, govoreći o budućem Savezu.

Iako su mediji pisali da je dogovor o raspodeli mandata napravljen, potpuni sporazum oko toga koliko će koja članica Saveza imati mandata u Skupštini Srbije još nije postignut, kažu naši izvori. Sagovornici Danasa navode da postoji mogućnost i da ovaj blok bojkotuje naredne izbore, ali da pojedine članice insistiraju upravo na dogovoru oko mandata, bez obzira na mogući bojkot. Kako nam je rečeno, do sada se razgovaralo o tri modela raspodele skupštinskih mesta, a na sastanku u sredu bi trebalo da se čelnici Saveza dogovore koji će model usvojiti i sa kojim će ići pred organe svojih političkih organizacija. Izvori Danasa nisu želeli da nam kažu detalje tih modela.

Prošle nedelje se pojavila informacija da je Savez podelio mandate i to 50 mandata. Idejnom tvorcu Saveza Draganu Đilasu i njegovim ljudima, prema pisanju medija, treba da pripadne 14 mandata u parlamentu, Narodnoj stranci Vuka Jeremića, Dverima Boška Obradovića i DS-u na čijem je čelu Zoran Lutovac po deset mesta. Po dva mandata dobili bi Levica Srbije Borka Stefanovića, Pokret za preokret Janka Veselinovića i sindikat Sloga koji predvodi Željko Veselinović. Đilas i ostali iz Saveza verovatno će u sredu napraviti novu raspodelu mandata ukoliko im se priključi i DSS koji predvodi Miloš Jovanović, koji nije isključio takvu mogućnost i za naš list za ovu nedelju najavio razgovore sa nekoliko opozicionih stranaka.

Programski dokumenti, načela na kojima će Savez insistirati i na osnovu kojih će funkcionisati, kažu nam izvori bliski SZS, već su usklađeni i dogovoreni. Za sada, budući program ima dvadesetak tačaka, navode naši sagovornici. Kako je Danas već pisao, Savez neće imati predsednika, već će se predsedavajući rotirati po azbučnom redu. Prvi predsedavajući trebalo bi da bude Željko Veselinović iz Sloge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari