U subotu Šapčani na biralištima treći put 1Foto: Wikipedia

U subotu, trećeg oktobra, na pet birališta ponoviće se glasanje za lokalnu skupštinu.

Pravo glasa ima oko šest hiljada birača, ali to neće presudno uticati na rezultate lokalnih izbora.

U međuvremenu od ponovljenih izbora petog septembra na 27 birališta, predstavnici Zapadne Srbije, Evropske zelene partije i Ruske stranke uspostavili su saradnju sa SNS.

Ove nekad prodemokraske liste bile su u koaliciji koje su podnele krivične prijave za izbornu krađu i kupovinu glasova. Time je praktično izmenjena izborna volja birača jer su one nastupale kao koalicioni partneri sa listom Nebojše Zelenovića „Šabac je naš“, „Metla-Opstanak“ i liste UDS.

Od samog izbornog procesa dešavale su se brojne neregularnosti. Najpre je GIK poništila izbore na svih sto biračkih mesta, da bi Upravni sud odlučio o ponavljanju izbora na 27 birališta.

U tom prvom glasanju 21. juna razlika izuđu SNS i prodemokratske koalicije bila je 881 glas, ali uz kupovinu glasova i ucene. Pravni tim liste Nebojše Zelenovića podneo je krivične prijave za 55 lica kriminogne prošlosti koji su na svoj način učestvovali na izborima, a pretpostavlja se da je kupljeno ili da je ucenama i pretnjama sakupljeno nekoliko hiljada glasova za SNS.

Uz to Upravni sud nije uvažio činjenicu da su na 12 birališta upotrebljeni falsifikovani listići. Kulminacija izborne krađe bila je petog septembra kada su u blizini birališta javno delovale kriminogene grupe, što su evidentirali i mediji.

U serijalu TV Šabac postoje svedočenja kako se odvijala izborna krađa ali i kako su paljenje baklje na krovovima zgrad tokom policijskog časa, ili kako su kupovana radna mesta. Posle toga GIK je poništio izbore na 20 birališta, zbog javnog glasanja, fotografisanja glasačkih listića, kupovine glasova i pretnji, ali je Upravni sud odlučio da se ponove izbori na svega pet birališta.Podnete su i krivične prijave Tužilaštvu za organizovani kriminal ali do sada nijedna institucuja nije reagovala, ni Ustavni sud, ni tužilaštvo ni policija.

Tako će posle 20 godina lakalna vlast u Šapcu biti promenjena nakon preovlađujućih prodemokratskih staranka, pre svega DS koja se transformisala u stranku Zajedno za Srbiju kao i pokreta Zapadna Srbija koji je proistekao iz G-17 odnosno URS.

Pokazalo se da je SNS upregao sve snage da dođe do vlasti, počev od kupovine glasova i angažovanja kriminogenih grupa, pa do ko zna kakvih dogovora sa nekadašnjim prodemokratskim strankama i pokretima.

U protekle dve decenije Šabac se umogome promenio, a u poslednje vreme bio je i grad koji se najbrže razvijao u Srbiji. Zaposleno je više od deset hiljada radnika, dugoročno su rešena pitanja vodosnabdevanja, prečišćavanja otpadnih voda i sakupljnaja smeća kao i odbrane od poplava.

Po Fajnenšal tajmsu dva puta je uvršten u top destinaciju za investiranje, pionir je u elektroenergetskoj efikasnosti, ovde nema liste čekanja za upis u vrtiće, građani u mesnim zajednicama odlučuju o korišćenju sredstava iz poreza na imovinu, u kulturu se ulagalo sedam odsto iz budžeta…

Ipak, posle svega, preostaju svedočanstva o krajnje brutalnoj izbornoj krađi, a verovatno će nekada i pravosudni organi nešto preduzeti, makar da kažu da su izbori bili regularni.

Nebojša Zelenović, predsednik ZzS i nosilac liste „Šabac je naš“, ukazao je da će se za izbornu pravdu boriti od Strazbura, kad već domaće institucije ne rade svoj posao. Kako je istakao ovo su eklatantni primeri u istoriji beščašća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari