Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

CRTA posmatračka misija „Građani na straži“ objavila je preliminarne rezultate prema kojima je lista GG „Boško Ničić – Pokret za Krajinu“ osvojila 31,9 odsto (7.355 glasova). Sledi lista „Aleksandar Vučić – Brže, jače, bolje“ sa 30,82 odsto (7.105 glasova), potom lista „Dr Nenad Ristović – Pobeda za naš grad – Demokratska stranka, Socijaldemokratska stranka, Liberalno demokratska partija, Nova stranka“ sa 16,78 odsto (3.869 glasova) i lista „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija“ sa 9,29 odsto (2.142 glasova). Kako u svom saopštenju navodi CRTA, sve ostale liste su ispod cenzusa: „Partija ujedinjenih penzionera Srbije – Milan Krkobabić“ (2,42% – 558), GG „Dosta je bilo – Saša Radulović“ (2,41% – 555), „Saša Mirković – Istrajno i časno za život“ (1,96% – 451), „Dveri-DSS-Vlaška narodna stranka (PNR)“ (1,55% – 357) i „Srpska radikalna stranka – Dr. Vojislav Šešelj“ (1,23% – 283).

Po objavljivannju preliminarnih rezultata GIK, Biško Ničić se obratio Zaječarcima na gradskom trgu, izražavajući nadu da će uspeti da sačuva pobedu i neće dozvoliti moguće matematičke kombinacije koje će dovesti do toga da ovaj grad i dalje propada.

– Ovaj rezultat od 34 % ne garantuje apsolutnu vlast, iako mislim da Zaječaru u ovom trenutku treba čvrsta vlast, stabilna a ne vlast kompromisa. Trudićemo se u narednih nekoliko dana da razgovaramo sa onima koji to razumeju, koji ne žele da se cenjkaju nego žele da učestvuju u tome da grad izvučemo iz krize. Imam toliko ljudskog dostajnstva da onima koji su me prodali ne dozvolim da to ponovo rade. Ako je cena toga da ostanemo opozicija, ostaćemo dostojanstvena opozicija, pre nego neko ko se pogađa sa onima koji bi ponovo da čuvaju sve ono što su nekada dobili od nas i prodali. Možemo da se dogovoramo, ali ne možemo da vraćamo one koji su oteli mandate građana i preleteli tamo gde građani nisu želeli, kazao je Ničić.

Prema preliminarnim rezultatima iz štaba „Dr Nenad Ristović – Pobeda za naš grad – Demokratska stranka, Socijaldemokratska stranka, Liberalno demokratska partija, Nova stranka“ ova lista je osvojila 9 mandata, po 18 mandata imaju “Boško Ničić – Pojreta za Krajinu” i “Aleksandar Vučić – Brže, jače, bolje“, a pet mandata osvojila je “SPS-JS”.

– Smatramo da ćemo biti ona snaga koja će odlučiti o budućnosti grada. Svima koji suzavršili ovaj izborni dan čestitam i šaljem poruku: lista br. 4 „Dr Nenad Ristović – Pobeda za naš grad” je lista koja će voditi ovaj grad u novu pobedu, izjavio je nosilac liste Nenad Ristović ističući: Mi, svi zajedno sa građanima, danas smo pokazali da možemo ono što oni prethodne četiri godine nisu hteli, ni želeli, ni mogli.”

Prema podacima CRTE juče je glasalo 43,2 procenta upisanih birača u Zaječaru, nevažećih listića je bilo ukupno 1,65 odsto (380) i izborni dan u Zaječaru obeležen je različitim nepravilnostima na 17 biračkih mesta o kojima je Danas već izveštavao.