Usvojen Zakon o utvrđivanju porekla imovine 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Prethodni postupak za utvrđivanje vrednosti imovine biće pokrenut, kako je navedeno u Zakonu, na osnovu prijave drugog organa ili po inicijativi fizičkog ili pravnog lica Jedinica Poreske uprave utvrđivaće uvećanje imovine na osnovu podataka kojima raspolaže i podataka koje prikupi od drugih organa i organizacija, pravnih ili fizičkih lica i upoređivaće ih sa prijavljenim prihodima u određenom periodu.

Jedinica Poreske uprave pokretaće postupak kontrole, ako u prethodnom postupku učini verovatnim da u najviše tri uzastopne kalendarske godine u kojima fizičko lice ima uvećanje imovine, postoji razlika između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda koja je veća od 150.000 evra u dinarskoj protivrednosti na poslednji dan kalendarske godine.

Zakonom je propisano da jedinica Poreske usprave utvrđuje poseban porez za ceo period kontrole, primenom stope ovog poreza od 75 odsto na poresku osnovicu koja je utvrđena prema ovom Zakonu.

Usvojen je i Zakon o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, koji, kako je ranije rekao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, predstavlja značajan pomak u regulisanju svih pitanja iz boračko – invalidske zaštite.

Ovim Zakonom se, kako je naveo, po prvi put jedinstveno za teritoriju Srbije uređuje oblast boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih invalida rata.

Poslanici su usvojili i dopunu Zakona o parničnom postupku, kao i izmene i dopune Zakona o obligacionim odnosima.

Usvojen je i Zakon o igrama na sreću kojim se stvaraju uslovi za uvođenje naprednijeg sistema nadzora, povećanje i efikasnije prikupljanje budžetskih prihoda i smanjenje sive ekonomije, kao i povećanja stepena društvene odgovornosti priređivača igara na sreću.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.