Uvođenje Kodeksa ponašanja poslanika do kraja godine 1Narodna skupština Republike Srbije Foto: Bojan Cvejić

Kodeks ponašanja narodnih poslanika Skupštine Srbije biće usvojen do kraja godine na preporuku poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, najavio je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić na sastanku sa poverenicom Janković.

U saopštenju iz Skupštine Srbije navodi se da je Janković tu preporuku upućivala i prethodnom sazivu parlamenta, kako bi se budućim izmenama Poslovnika o radu i donošenjem Kodeksa ponašanja narodnih poslanika obezbedilo poštovanje načela zabrane diskriminacije, proklamovano Ustavom i zakonom.

Dačić je najavio da će Skupština 26. decembra razmatrati Redovan godišnji izveštaj Poverenika za 2019. godinu, šta je Janković pozdravila i istakla važnost kontinuirane saradnje, imajući u vidu ključno mesto Poverenika kao centralnog nezavisnog državnog organa za unapređenje i kontrolu primene principa ravnopravnosti u svim oblastima društvenog života.

„Srbija je čvrsto posvećena demokratiji i poštovanju ljudskih i manjinskih prava, i u tom smislu ćemo i dalje biti saveznik instituciji koja je doprinela da naše društvo napravi velike korake ka ravnopravnosti svih naših građana i građanki“, istakao je Dačić.

U saopštenju se dodaje da su se Janković i Dačić saglasili da su dijalog i uvažavanje različitih mišljenja jedan od ključnih uslova za dalji napredak Srbije i društva u celini.

Janković je najavila da će u martu 2021. nakon Redovnog, poslanicima biti podnet i Poseban izveštaj o položaju starijih građana u Srbiji.

Kako se navodi, ti izveštaji pokazuju da ta društvena grupa teže ostvaruje pojedina prava i da je izložena diskriminaciji i zanemarivanju, da zavređuje posebnu pažnju javnosti, te da je neophodno unaprediti mere i aktivnosti u cilju poboljšanja njihovog položaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari