Vanredni izbori realniji od rekonstrukcije Vlade 1Foto: EPA-EFE/ VASSIL DONEV

Konačna odluka o rekonstrukciji vlade premijerke Ane Brnabić biće doneta nakon što predsednik države Aleksandar Vučić obelodani plan o rešavanju kosovskog pitanja, a to se, verovatno, neće desiti pre septembra ili oktobra, kažu za Danas izvori s političke scene Srbije.

Naši sagovornici tvrde da je od rekonstrukcije, koja se pominje mesecima unazad, „daleko izvesnije“ raspisivanje prevremenih izbora.

„Realno je očekivati da će nakon što Vučić javnosti predstavi plan o Kosovu biti raspisani vanredni izbori, uz održavanje referenduma o predlogu za normalizaciju odnosa s Prištinom. Ali, sve to se, najverovatnije, neće događati do polovine septembra. Sezona je odmora i od značajnijih događaja u avgustu je jedino predviđeno održavanje komemoracije povodom godišnjice Oluje. Ukoliko, ipak, ne budu raspisani izbori, moguća je rekonstrukcija Vlade u oktobru“, navode izvori Danasa.

Prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, srpski zvaničnici u svojim javnim nastupima „pripremaju javnost za sporazum o Kosovu“. „Biće, naravno, i suprotnih izjava, koje će stizati od, recimo, ministra Nenada Popovića, ali cilj je postizanje sporazuma i priprema javnosti u Srbiji da prihvati taj budući dogovor“.

Predsednik Vučić je poručio juče da će „dati sve od sebe da reši probleme koji postoje 100 godina“, uz isticanje da će „o budućnosti Srbije odlučivati građani“.

– Imamo veliki problem da rešavamo – problem generacija. Da li ćemo da uspemo u svemu tome, ostaje da se vidi. Teško je uhvatiti se ukoštac sa kosovskim čvorom. Neki će reći da ne valja šta god da uradimo, ali ako ostavimo ovako, samo ćemo da krvarimo svaki dan i da gubimo… Nećemo biti kukavice, već želimo da budemo hrabri i da probleme ne ostavljamo našoj deci, kazao je predsednik Srbije na obeležavanju 150 godina turizma u Vrnjačkoj Banji, preneo je RTS.

Vučić, koji će se sutra sastati sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem na novoj rundi Briselskih pregovora, naveo je da „nema poverenja u one iz Prištine i one koji su im u poslu razaranja Srbije pomagali, ali to ne znači da neću da se borim i dam sve od sebe da se taj problem reši“.

– Od vas ćemo tražiti konačnu presudu da donesete, a daću sve od sebe, jer meni nije cilj da postanem bogat za vreme mandata. Hoću da rešim probleme građana Srbije koji postoji stotinu godina, kazao je Aleksandar Vučić.

Potpredsednica srpske vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović rekla je juče za TV Prvu da „kada je reč o Kosovu, ovo nije lako vreme za Srbiju“.

– Ne postoje idealna rešenja, ali se mora gledati u budućnost i interese građana. Ako hoćemo da govorimo o modernoj i razvijenoj Srbiji, moramo da rešavamo stvari koje su nas sačekale i za koje nismo krivi, izjavila je ministarka Mihajlović.

Prištinski mediji su, podsetimo, pre nekoliko dana preneli izjavu Tačija da Kosovo „ima crvene linije“ pred završnu fazu briselskih pregovora, a to je priznanje od strane Srbije, što su diplomate i analitičari za Danas uglavnom protumačili kao „poruku za unutrašnju upotrebu“, kako bi se umirila kosovska opozicija, ali je juče prištinski list Koha ditore objavio da Tači neće „crvene linije“. Kako tvrdi Koha, predlog Demokratske partije Kosova, koju predvodi predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji, a koju je nekada vodio upravo Tači, „ne sviđa se Tačiju, naročito deo u kojem su određene crvene linije koje onemogućavaju promene granica“.

Vulin: Neprihvatljiva vojska Kosova

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ponovio je juče da je za Srbiju „potpuno neprihvatljivo“ najavljeno formiranje „takozvane vojske Kosova“, jer bi to bilo „flagrantno kršenje Rezolucije SB UN 1244 i Vojnotehničkog sporazuma iz Kumanova“. U razgovoru sa ambasadorom Italije u Beogradu Karlom Lo Kašom, Vulin je istakao da Srbija ceni profesionalno angažovanje pripadnika italijanskih oružanih snaga u misiji Kfor na KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari