Vasić (Dveri): Prijava protiv čelnika opštine Zvezdara zbog zloupotrebe 42,9 miliona dinara 1Foto: Dveri

Predsednica beogradskog odbora pokreta „Dveri“ Radmila Vasić saopštila je danas da je taj pokret, uz podršku partnera iz Saveza za Srbiju (SZS), danas podneo krivičnu prijavu protiv odgovornih u opštini Zvezdara, zbog  sticanja imovinske koristi od skoro 43 miliona dinara, na štetu građana.

„Prijavljena lica su zloupotrebom službenog položaja i falsifikovanjem službenih isprava sebi i trećim licima koja su takođe obuhvaćena ovom krivičnom prijavom, omogućili sticanje protivpravne imovinske koristi u iznosu od 42.916.000 dinara“, rekla je Vasić novinarima.

Krivična prijava podneta je protiv predsednika opštine Zvezdara Miloša Ignjatovića, predsednika Skupštine opštine Aleksandra Erora, člana opštinskog veća zaduženog za građevinski sektor Vladana Jeremića, predsednika komisije za prijem radova Nebojše Perića, člana komisije koji je bio zadužen za praćenje i realizaciju ovog ugovora Saše Pavlovića.

Prijavom koja je podneta Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, terete se i direktor preduzeća „Izoteks“ Igor Mitrović, odgovorni rukovodilac radova predstavnik „Izoteksa“ Dragan Golubović, direktorka preduzeća „Siko-Tek“, koja je vodila nadzor Slađana Kovačević i nadzorni organ preduzeća „Siko-Tek“ Nikola Tatalović.

Vasić je navela da se na osnovu zaključenih ugovora sa opštinom Zvezdara, privredno društvo „Izoteks“ obavezalo na izgradnju i sanaciju puteva na teritoriji opštine Zvezdara, novac im je isplaćen, a nijedan put nije izgrađen, niti saniran prema pravilima struke i prema ugovorenim radovima.

Ona je objasnila da je skoro 43 miliona dinara opština Zvezdara isplatila tom privrednom društvu za radove koji nisu izvedeni i da „postoji osnovana sumnja da je novac podeljen između aktera tog kriminalnog delovanja“, a pokazala je i dokaz, kako je objasnila, o tome da su radovi naplaćeni.

Istakla je da je ugovorom predviđeno da se na teritoriji opštine Zvezdara rade 22 lokacije, ali kada su oni pregledali dokumentaciju ispostavilo se da je realizovano, odnosno „kao izgrađeno“ 14 lokacija.

„Ugovorom je prikazano da svi ti putevi u Malom i Velikom Mokrom lugu i u Mirijevu budu širine šest metara, sa veoma kvalitetnim slojevima i sa obostrano izgrađenim bankinama od po pola metra“, rekla je Vasić.

Ona je navela da su rešili da to istraže jer nigde nisu pronašli da su ti putevi izgrađeni, i jedino što su zatekli na lokacijama za koje je isplaćen veliki novac, bila je šuma, kamenje, blato, voda, a uočili su i da su pristupni putevi do tih lokacija neuređeni i nepristupačni.

Pored ostalog, u dokazima uz prijavu opština Zvezdara za jednu katastarsku parcelu u Mirijevu isplatila 1,3 miliona dinara, i za još jednu parcelu u Velikom Mokrom Lugu gde je umesto puta obična livada skoro 2,6 miliona dinara, dok je jedna parcela dva puta fakturisana – prvi put s 3,8 miliona dinara, a drugi put 1,6 miliona dinara.

Uz krivičnu prijavu podneti su i dokazi, a kako je Vasić rekla, očekuju da Više javno tužilaštvo pokrene postupak i podigne optužnicu i da svi odgovorni iz opštine Zvezdara i drugi odgovaraju za ta krivična dela.

Prema njenim rečima, funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS), koji su već četiri godine na tim mestima u opštini Zvezdara, nalaze se na izbornoj listi SNS-a.

„Ukoliko dobiju poverenje, ako su mogli ovako bezočno da kradu u ovom mandatu, kako li će tek da kradu u narednom mandatu. Utisak ide ka tome da su najodgovorniji čelni ljudi grada Beograda, to je gradonačelnik Zoran Radojičić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, bez čijeg znanja nijedan jedini dinar ne bi mogao da se isplati bilo kom građevinskom preduzeću“, rekla je Vasić.

Podsetila je da je za ugovorene radove isplaćen novac iz budžeta grada Beograda koji je namenski prebačen u budžet opštine Zvezdara, pa na račune preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari