Vasilić: Nema političke volje da se reši problem vojvođanskog poljoprivrednog zemljišta 1Foto: N1

Članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić ocenila je danas da nema političke volje da se problem korupcije vezano za vojvođansko poljoprivredno zemljište reši i da poštovanje prava u državi nije dovoljno, to jest da je Srbija „pravna država, a u stvari nepravna“.

Vasilić je na konferenciji za novinare rekla da je Savet za borbu protiv korupcije svoj prvi referat uradio 2012. godine, ali da se na to niko nije odazvao, uključujući i vladu.

„Od tada, počinje stampedo uzimanja zemljišta i otuđivanje vojvođanske zemlje. Drugi referat uradili su 2017. godine kada su saznali da Katastar ne može da prati kontunuitet vlastiništa, kako kažu zbog digitalizacije“, rekla je ona.

Vasilić je navela da im nijedan sud nije izašao u susret.

„Bila sam sudija, znam da sve što se pošalje u sudnicama ostaje, može to neko da vidi i uzme u obzir, zato smo uporni da pišemo i šaljemo dokle god treba“, saopštila je Vasilić.

Predsednik Saveza akacionara Vojvodine Veselin Muhadinović naglasio je da pravda mora da bude zadovoljena kad-tad, da savez ima energije i volje da se bori do kraja.

„Nećemo odustati, nemamo pravo da odustanemo“, izjavio je.

Predsednica nevladine organizacije „Svet i Dunav“ Daniela Stojković Jovanović izjavila je da je preostalo još nekoliko evropskih institucija kojima se još nisu obratili za pomoć, ali da je u toku priprema tužbe, uz pomoć nekoliko advokata, koja će biti poslata u Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Dodala je da nisu sigurni protiv koga bi podneli prijave, i da im ostaje samo da tuže državu Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari