Početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom je potvrda ispravnosti politike Demokratske stranke i veliki korak za Srbiju.

Ispunjene su dugogodišnje nade i očekivanja građana Srbije da ova zemlja kroči na sigurni put ka članstvu u EU – kaže za Danas Nataša Vuković, predsednica Odbora za evropske integracije Narodne skupštine i potpredsednica DS.

Ona ukazuje da je pred Srbijom veliki zadatak. “Da gradi partnerstvo sa evropskim prijateljima, da je prihvate kao predvidljivog i odgovornog partnera, da pregovara odlučno i uporno, vodeći računa o svojim interesima, ali tako da se ne gubi iz vida krajnji cilj ovog procesa, a to je da postane članica EU. Pred nama su veliki izazovi, počev od normalizacije odnosa sa Kosovom, koja će umnogome uticati na napredak u pregovorima, kao i zahtevna reforma pravosuđa i uspostavljanje suštinske vladavine prava i primene evropskih vrednosti. Ne manji izazov biće i ekonomska stabilizacija, smanjenje nezaposlenosti i povećanje standarda života u Srbiji, jer će od toga zavisiti i podrška građana za reforme. Najveći izazovi nisu u usvajanju zakona, reformskih strategija i planova nego u njihovoj primeni”, ukazuje Vučkovićeva.

Ona očekuje da Vlada i Skupština primenjuju odredbe Rezolucije o ulozi Narodne skupštine i načelima o pregovorima o pristupanju Srbije EU. “Parlament će imati značajnu ulogu u procesu pregovora i zato je važno da osnažimo skupštinske odbore, kako bi reforme u svim oblastima mogle da budu kompetentno i redovno praćene”, navodi sagovornica Danasa.

Na pitanje da li će Srbija do 2018. moći sve da ispuni, Vučkovićeva kaže da na dan početka pregovora imamo posebno pravo da budemo ambiciozni, ali i da moramo biti realni. “Veliki su zadaci pred nama. Ključno je pitanje da li ćemo do 2018. reformisati naš politički proces, društvo i ekonomiju”, upozorava Nataša Vučković i zaključuje da je otvaranje pregovora sa EU važna stanica na evropskom putu koji je trasirao prvi demokratski premijer i predsednik DS Zoran Đinđić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari