Vesli Klark: Sporazum Srbije i Kosova koristan samo uz smanjen uticaj Kine i Rusije 1Foto: N1/printscreen (arhiva)

Bivši komandant NATO Vesli Klark izjavio je da sporazum o ekonomskoj normalizaciji Srbije i Kosova mogao da bude izuzetno koristan samo ukoliko bude smanjen uticaj Kine i Rusije u regionu.

„Smatram da je svaka prilika za pregovore, posebno pod pokroviteljstvom SAD, pozitivan korak, isto kao što je svaka mogućnost za preduzimanje mera u cilju ekonomskog razvoja takođe povoljna okolnost. Međutim, reč je o procesu koji traje skoro dve decenije i ujedno je opterećenmnoštvom poteškoća, koje su i dalje daleko od rešenja“, rekao je Klark za Glas Amerike.

Velike strane investicije katkad sa sobom donose, kako je Klark rekao, „političke repove“.

„Vrlo pažljivo pratim obrazac stranih investicije koje u Srbiju dolaze iz Rusije, Kine i još nekih zemalja. Pratim i političke posledice tih ulaganja. Verujem da bi vlada Kosova trebalo da vodi računa o tome i u sopstvenoj politici“, rekao je penzionisani američki general.

Upitan za ocenu pristupa predsednikaSrbije Aleksandra Vučića, često zvanog „politikom oslonca na četiri stuba“ – Vašington, Brisel, Peking i Moskvu – Klark je rekao da „za Srbiju to možda izvodljivo samo ukoliko predsednik Vučić putem svojih bezbednosnih službi može da kontroliše uticaj stranih investitora“.

„Kada Rusija i Kina investiraju, one zauzvrat očekuju određeni politički ustupak. Takav pristup je problematičan i sa stanovišta Evropske unije“, dodao je.

Posebna teškoća u bržem napredovanju regiona jeste upravo nastojanje Kremlja da Zapadni Balkan u celini pretvori u svoju sferu interesa, smatra Vesli Klark i dodaje da je to politika Kremlja od početka oružanih sukoba u regionu tokom 1990-tih.

Kao primer naveo je svoje razgovore sa ruskim generalima u vreme mirovnih pregovora o Bosni i Hercegovini, 1995. ​

Po njima, kako je rekao, Zapadni Balkan je ruska sfera interesa, koju oni žele da povrate i kontrolišu, a kada jednom preuzmu kontrolu, drugima uskraćuju prerogative slobode.

„Mi, Amerikanci ne verujemo u sfere interesa. Naš pristup je da svaki narod treba da radi u svom najboljem interesu i da zemlje treba da sarađuju u nalaženju zajedničkih interesa, nikako da traže sfere uticaja“, rekao je za Glas Amerike bivši vrhovni komandant NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari