Vlada Crne Gore: Nije bilo reči o odlaganju Zakona 1Vlada Crne Gore Foto: gov.me/B.Ćupić

Iz crnogorske Vlade su za CdM rekli, povodom pisanja nekih medija da je vlada spremna da privremeno odloži primenu Zakona o slobodi veroispovesti, da je premijer Dušan Marković o toj temi rekao sve što je imao na pres konferenciji posle razgovora sa komesarom EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem.

“Predsednik Vlade je rekao na konferenciji za medije ono što je imao da kaže na temu Vašeg pitanja”, saopšteno je CdM iz Vlade u odgovoru na pitanje da li je tokom susreta Markovića i Varhelja bilo razgovora o odlaganju primene Zakona o slobodi veroispovesti.

Na konfrenciji za novinare sa Varheljijem Marković je govoreći o Zakonu o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica rekao da je Zakon donet u skladu sa crnogorskim suverenim pravom da reguliše ovu oblast u skladu sa najboljim međunarodnim standardima i praksom, te preporukama Venecijanske komisije.

“Upoznao sam komesara sa inicijativom Vlade i mojim pismom mitropolitu crnogorsko primorskom da zajednički sagledamo najbolja rešenja za implementaciju Zakona i potpisivanje temeljnog ugovora koji je uvek poželjan model za postizanje ciljeva u odnosima države sa crkvom. Na taj način, još jednom demonstriramo demokratske kapacitete da kroz dijalog i razgovor rešavamo sva pitanja i dileme, i time jačamo odnose međusobnog povjerenja i poštovanja”, naglasio je Marković.

Varhelji je ukazao da je reč o problematici kojom se ne bavi Evropska unija već nacionalna zakonodavstva.

“Vrlo kratko smo se pozabavili i pitanjem Zakona o slobodi veroispovesti. Ssvaka zemlja treba da osmisli svoj sopstveni sistem u tom delu, a ne Komisija. Ali jedini savet koji ću vam dati, a danas ću se sresti sa mitropolitom, jeste da vas svet posmatra, da je ovo važno pitanje za sve i da smo zainteresovani za dijalog“, rekao je Varhelji.

Dodao je da bi ohrabrio sve na dijalog i na iznalaženje rešenja, koje bi bilo prihvatljivo svima.

„Stoga, ukoliko možemo da vam pomognemo u tom pravcu, mislim da ne možemo, ali ako ikako možemo, tu smo i zaista bi bio jedan prioritet da se nađe rešenje za ovo pitanje”, rekao je Varhelji.

Komesar Varhelji se nakon susreta sa premijerom Markovićem sastao sa predsednicima opozicionih partija Građanskog pokreta URA, Socijaldemokratske partije i Demokrata, Dritanom Abazovićem, Draginjom Vuksanović Stanković i Aleksom Bečićem.

U zvaničnim saopštenjima, nakon tih sastanaka se ne navodi da je pominjano odlaganje primene Zakona o slobodi veroispovesti, prenosi CdM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari