Vlada delila novac nemilice pred izbore 1

Vlada Srbije je od početka godine odobrila jednokratnu socijalnu pomoć za čak 37.112 domaćinstava širom Srbije, iako je za ovu vrstu pomoći zadužena jedinica lokalne samouprave, a ne država.

Činjenicu da su sredstva dodeljena neposredno pred lokalne izbore, kao i da većina onih koji su je primili nisu korisnici centara za socijalni rad, već glasači vladajuće stranke, Ministarstvo za rad ocenjuje kao „zlonamerne insinuacije“.

Na osnovu pisanja našeg lista i otkrića da je samo u Beogradu oko 14.000 građana dobilo po 15.000 dinara bez ikakvog kriterijuma, bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je najavio da će od nadležnih zatražiti spisak onih koji su primili novac i podneti prijave, a to isto će učiniti i Narodna stranka, čijem potpredsedniku i poslaniku Miroslavu Aleksiću je Ministarstvo za rad i socijalna pitanja odgovorilo u vezi sa spornom raspodelom novca.

U odgovoru na Aleksićevo poslaničko pitanje Ministarstvo navodi da je postupajući po zahtevima 22 centra za socijalni rad za dodatnim finansijskim sredstvima predložilo Vladi da ih odobri za 32.808 građana na teritoriji 36 lokalnih samouprava u Srbiji i za 4.304 njih koji žive u osam opština na Kosovu i Metohiji. Ministarstvo za rad je u pisanom podnesku poslaniku Aleksiću zaključilo da su neistiniti i zlonamerni navodi da je građanima pružena pomoć zbog lokalnih izbora, kao i da su zlonamerne insinuacije koje se odnose na kriterijume prilikom raspodele sredstava „jer su centri za socijalni rad sagledavali svaki konkretan slučaj i odlučivali o potrebama građana u skladu sa propisima“.

Međutim, Gradski centar za socijalni rad Beograda je na pitanja Danasa o kriterijumu za podelu novca odgovorio da je o tome odlučivala Vlada Srbije. Naša saznanja od zaposlenih u Centru takođe potvrđuju da kriterijumi nisu postojali, kao ni da većina od gotovo 14.000 građana koji su dobili novac nisu korisnici centara za socijalni rad ni po jednom osnovu.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić ocenjuje za Danas da je odgovor Ministarstva za rad na njegovo poslaničko pitanje – sraman.

– Odgovor koji sam dobio potvrđuje da oni lažu i da nastavljaju da zloupotrebljavaju institucije, ministarstvo, državu i sve poluge koje je aktuelna vlast privatizovala i stavila u službu kampanje SNS-a na beogradskim, ali i svim drugim izborima. Sraman je način na koji je ministar Zoran Đorđević odgovorio poslaniku i građanima Srbije. To samo pokazuje da oni nešto kriju – ističe Aleksić. Naš sagovornik dodaje da su sredstva iz budžeta ministarstva prebačena Gradu Beogradu, koji ih je preko svojih opština, pred izbore, bez ikakvih kriterijuma prosledio građanima koji nisu u stanju socijalne potrebe.

Ministarstvo za rad i socijalna pitanja je u odgovoru na poslaničko pitanje navelo da su sredstva podeljena u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, odnosno njegovom članu 110. U njemu se, pak, navodi da je za isplatu jednokratne novčane pomoći zadužena lokalna samouprava, a da Vlada Srbije iz republičkog budžeta može da obezbedi sredstva za dodelu jednokratne pomoći „u slučajevima izuzetnog ugrožavanja životnog standarda velikog broja građana“. Ovi, izuzetni slučajevi, trebalo bi da se odnose na prirodne katastrofe poput zemljotresa, poplava ili požara, kada lokalna samouprava ne može sama da izađe na kraj sa ogromnim problemom i potrebna joj je finansijska injekcija države. S obzirom da u zakonu to nije precizirano, ova „rupa“ se očigledno koristi za brojne zloupotrebe, na šta su za naš list ukazivali i mnogi stručnjaci, uključujući i poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.

Krivične prijave

– Jasno je da je u pitanju bila kupovina glasova i Narodna stranka je zbog toga podnela krivične prijave protiv ministra Đorđevića, ali će podneti i krivične prijave protiv svih direktora centara za socijalni rad koji su bez kriterijuma podelili novac – naglašava Miroslav Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari