Vlada Kosova će voditi dijalog sa Srbijom 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i pristup tom procesu jedna je od glavnih tema kandidata za budućeg premijera Kosova u predstojećim prevremenim parlamentarnim izborima 6. oktobra.

Dva kandidata političkih partija koje su u prošlom sazivu bile u opoziciji, Vjosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova i Aljbin Kurti iz pokreta Samoopredeljenje su u izjavi za radio Slobodna Evropa, odbacili mogućnost da dijalog sa Srbijom predvodi predsednik Kosova Hašim Tači.

Po njihovim rečima, ključnu ulogu u tom procesu imaće Vlada Kosova.

Vjosa Osmani je naglasila da će, u slučaju da postane premijerka, ona voditi dijalog sa Srbijom.

„U oblasti pregovaranja i dijaloga imam više iskustva od svih ostalih kandidata. Nakon što mi, kao vlada budemo okončali pregovore i potpisali sporazum, uvek u saradnji sa Skupštinom, i nakon ratifikacije u Skupštini, predsednik ima jednu ceremonijalnu dužnost da potpiše dekret o ratifikaciji sporazuma“, izjavila je Osmani.

I Aljbin Kurti smatra da dijalog treba da vodi Vlada Kosova, i da će, u slučaju da postane premijer, najpre pregledati sve ranije sporazume u briselskom dijalogu.

„Trebamo da formiramo pregovaračku ekipu koja treba da ima određenu strategiju i principe za dijalog, a kako se ne bi stvorila kakofonija u tom smislu. Ali, to ne može da se desi odmah. Potrebna nam je jedna komisija koja će da razmotri 33 postignuta sporazuma između 2012. i 2017“, kazao je Kurti.

Kandidat koalicije Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije, Ramuš Haradinaj, izjavio je da je njegova odluka o uvođenju takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije doprinela tome da Kosovo shvati da ne pristaje na uslove u procesu dijaloga sa Srbijom.

„Mi imamo potrebe za dobrosusedskim odnosima sa Srbijom, a takođe i Srbija ima potrebe za dobrosusedskim odnosima sa Kosovom. Mi smo spremni na to. Dakle, samo kao dve države, dva suseda, dve interesne strane. Srbiji to nikada nije bilo jasnije, budite sigurni“, kazao je Haradinaj.

Nastavak dijaloga sa Kosovom Srbija uslovljava ukidanjem takse od 100 odsto, koja je na snazi od novembra prošle godine i za koju Haradinaj kaže da će ostati na snazi do postizanje sporazuma o međusobnom priznanju u postojećim granicama.

Međunarodna zajednica je u nekoliko navrata pozvala na ukidanje takse i na stvaranje uslova za nastavak ovog procesa.

Fatmir Ljimaj, kandidat za premijera koalicije Socijaldemokratske inicijative, Alijanse novo Kosovo i Partije pravde, par dana ranije je putem otvorenog pisma upućenom ostalim kandidatima za premijera kazao da je za dijalog sa Srbijom potrebno jedinstvo političkog spektra kojeg nije bilo u prošlom sazivu.

„Svesni smo da narod Kosova ne zaslužuje da se saveznici Kosova, oni koji su u najvažnijim trenucima bili uz naš narod, razočaraju zbog nedostatka institucionalne sposobnosti za donošenjem oduka koje su u interesu budućnosti zemlje“, kazao je on.

Kandidat za premijera Demokratske partije Kosova Kadri Veselji nije se poslednjih dana izjašnjavao po pitanju dijaloga sa Srbijom.

Veselji je nedavno nakon poziva zemalja velike petorke (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija) da Beograd i Priština što brže obnove dijalog i da Kosovo ukine takse, kazao da kosovski interesi moraju biti zaštićeni, ali da to neće moći „bez naših strateških partnera“.

Kandidat za budućeg premijera Kosova je i Nenad Rašić ispred koalicije Sloboda u kojoj su Rašićeva Progresivna demokratska stranka, Evropski pokret Srba na Kosovu Rade Trajković, te Nova partija Kosova Dragiše Mirića.

Rašić takođe smatra da dijalog sa Srbijom mora da se nastavi nakon formiranja nove vlade, te da bi za taj proces najkompetentniji bio novi premijer, ili novi tim premijera.

„Šta god da bude od tog dijaloga, ili od sporazuma, taj sporazum će morati da dođe na usvajanje u parlament. Stoga, najkompetentniji u ovom slučaju jeste premijer. Pored toga, za ratifikaciju sporazuma potrebna je dvotrećinska većina. U svakom slučaju, premijer treba da vodi dijalog, i on kao takav podnosi izveštaj parlamentu. A do sada smo videli da predsednik nije bio u obavezi da podnosi izveštaje“, kazao je Rašić.

Na prevremenim parlamentarnim izborima učestvuje 20 stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisni kandidat iz redova bošnjačke zajednice.

Predizborna kampanja počinje 25. septembra i traje do 4. oktobra.

Na izbornim listama je 1060 kandidata za 120 mesta u kosovskom parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari