Vlast najviše pritiska sirotinju i manjine 1Foto: Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Žitelji Dolova, Omoljice i Jabuke, sela iz opštine Pančeva, biće pozvani da 14. jula glasaju za savete mesnih zajednica u tim mestima.

Te izbore će opozicioni Savez za Srbiju i Liga socijaldemokrata Vojvodine bojkotovati zbog nepostojanja fer i demokratskih uslova za održavanje glasanja.

Predstavnici DS i LSV za Danas kažu da su građani, ali i politički oponenti naprednjaka, pod pritiskom i da se krše izborna pravila i procedure.

– Polako zauzimaju sve i žele da okupiraju sve. Ulaze u Vatrogasni dom i Lovački savez… Ne daju nam prostor za održavanje naših tribina i skupova, idu po kućama i pitaju ljude za koga će glasati… – opisuje za naš list ponašanje naprednjaka Milan Radivojev, predsednik mesnog odbora LSV u Dolovu i predsednik Izvršnog odbora te stranke u Pančevu. Poverenik Gradskog odbora DS u Pančevu Miloš Marković dodaje da su pod najvećim pritiskom pripadnici manjina i oni najsiromašniji – sirotinja sa dna društvene lestvice.

Obojica ukazuju na to nikada nije bilo da se mora prikupiti 30 potpisa za kandidaturu koji moraju da budu overeni kod notara, za šta se plaća 50 dinara. Pritom, prema njihovim rečima, notari odbijaju da dođu da bi se bavili potpisima opozicionih stranaka.

Uz to, naprednjaci su potpise, kako kažu, skupili za jedan dan. Marković ukazuje da postoji indicije da će javna preduzeća biti zloupotrebljena u kampanji, a Radivojev dodaje da je u dolovačkom ataru u poslednjim nepogodama stradalo na hiljade hektara ali da gradonačelnik Pančeva obećava sve i svašta jer slede izbori.

Osim SNS, našim sagovornicima za sada nije poznato koje će partije učestvovati na ovim izborima.

Iz Saveza za Srbiju – Pančevo su saopštili da su već na početku kampanje u ova tri naseljena mesta, aktivisti i funkcioneri SNS zauzeli prostorije mesnih zajednica i koriste ih kao svoje stranačke prostorije. Savez poručuje da će na sve mirne, legalne i legitimne načine zaštiti žitelje ovih sela, a žitelje pozivaju da im prijave svako uznemiravanje, pretnju, ucenu i svaku drugu neprijatnost koju doživljavaju od strane aktivista SNS.

LJuta borba za osvajanje saveta mesnih zajednica počela je da se vodi dolaskom SNS na vlast. Izvori Danasa iz redova ove stranke kažu da je želja za dominacijom u svim sredinama posledica jake stranačke discipline koji nameće predsednik naprednjaka koja članstvo i aktiviste drži uvek spremnim za stranačko delovanje u važnijim kampanjama na višim nivoima.

Uz to, još jedan važan uzrok ovoj pojavi je, kako kažu naši sagovornici, upošljavanje i držanje na uzdi velikog broja članova SNS, jer funkcionerima mesnih zajednica jako znači, čak i najmanja plata koju za tu funkciju dobija, što ih čini lakim za manipulaciju.

Prema rečima predsedavajućeg SZS Janka Veselinovića, Savez nije učestvovao ni na jednim izborima posle onih u opštini Lučani, niti će na njima učestvovati dok ne budu stvoreni uslovi za slobodne i poštene izbore i dok mediji ne budu oslobođeni. „Ovom režimu se ne sme verovati ni za izbore za kućni savet, jer bi i njih namestili, a kamoli za neke druge izbore. Režim pokušava da podmeće razne režimske grupe građana, nazivajući ih u svojim medijima SZS-om, što je notorna laž“, kaže Veselinović. LSV je pak unutar Vojvođanskog fronta učestvovao na nedavnim izborima za MZ Novi Bečej i osvojio 20 odsto glasova.

Mesne zajednice uglavnom po selima

Izborni proces za savete mesnih zajednica izgleda i odvija se kao i za sve druge nivoe vlasti. U Zakonu o lokalnoj samoupravi piše da se mesne zajednice osnivaju radi zadovoljavanja potreba i interesa lokalnog stanovništva u selima. Mesne zajednice i drugi oblici mesne samouprave mogu se obrazovati i u gradskim naseljima (kvart, četvrt, rejon i sl). Skupština opštine, odnosno skupština grada odlučuje o formiranju ili gašenju mesnih zajednica. Saveti mesne zajednice su pak osnovni predstavnički organ građana na području mesne samouprave. Izbori za njih se prema Zakonu sprovode se po pravilima neposrednog i tajnog glasanja na osnovu opšteg i jednakog izbornog prava, u skladu sa aktom o osnivanju. U Beogradu svaka opština odlučuje hoće li ili ne imati mesne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari