Vlast ukinula demokratiju 1Foto: Danas

Odbornici Saveza za Srbiju su bojkotovali sednicu SO Požega, koja je održana u četvrtak, objasnivši da ne žele da daju legitimitet lokalnoj vlasti za koju su naveli da „donosi odluke koje nisu u skladu sa zakonom i u interesu građana“.

Uz isticanje da je skupštinska većina, koju predvode naprednjaci, ukinula parlamentarizam i demokratiju, te da predsednica Skupštine vređa opozicione odbornike i da im ne dozvoljava da iznose stavove, opozicioni odbornici su objasnili da ubuduće neće govoriti o gradskim problemima u lokalnom parlamentu, već će to činiti na protestu #Jedan od pet miliona u tom gradu. Odbornici koji su bojkotovali sednicu, mirno su protestovali i raširili transparent.

– Da smo bili na sednici, predstavljali bismo dekor, jer će skupštinska većina ponovo usvajati odluke koje nisu u skladu sa zakonom i služe samo za to da se pokriju kriminalne radnje, rekla je Gordana Stevović, odbornica SZS. Odbornici vladajuće većine su naknadno usvojili odluku o besplatnom javnom prevozu za sve stanovnike Požege, iako je takav režim prevoza uveden još 14. januara ove godine.

– Od početka godine, autoprevozniku je za javni prevoz isplaćeno više od 35 miliona dinara. Toliko je planirano u budžetu za besplatan prevoz građana za celu godinu i nema govora o uštedama, navela je Gordana Marinković Savović, odbornica SZS. Predsednik opštine Milan Božić (SNS), čiju ostavku, kao i ostavke predsednice SO Zorice Mitrović (SNS) i ostalih čelnika lokalne vlasti, građani zahtevaju na protestima koji traju još od februara prošle godine, ocenio je da je bojkot „odraz političke nemoći opozicije“. On je ponovo nazvao „huliganima“ odbornike opozicije i aktiviste Inicijative za Požegu, koja organizuje proteste, koji su pokušali da prisustvuju sednici SO krajem prošle godine, ali ih je u tome sprečilo obezbeđenje. Za tvrdnju opozicije da će troškovi besplatnog prevoza biti veći od iznosa koji se u budžetu izdvajao prošle godine, on je rekao da to „apsolutno nije tačno“ i da će građanima „ostati u džepu 200 miliona dinara ili 1,5 evra“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari