Voja Žanetić: Sve biju ko neće da kupi 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Nova imena su način da se ambalaža političkog proizvoda učini različitom. Ili da se označi „zajedničko pakovanje“ nekoliko različitih proizvoda koji se teže ili u nedovoljnom obimu „kupuju“ kad su sami – komentariše za Danas Voja Žanetić, satiričar i marketinški stručnjak, udruživanja pokreta i stranaka pod „zanimljivim“ imenima uoči predstojećih izbora.

Naime, najpre je formirana Metla 2020, na čijem je čelu predsednik Demokratske stranke Srbije, Miloš Jovanović, koji je nedavno saopštio da je taj pokret doneo odluku da ide na predstojeće parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore.

U toku je formiranje i pokreta Zvono (najavljuje se i ime Zvono, a ne stranke), na čijem je čelu Čedomir Jovanović, lider Liberalno-demokratske partije, koja će, takođe, učestvovati na izborima. U međuvremenu, pojavila se i Srbija 21 (za 21. vek) koju, između ostalih, čine bivši funkcioneri LDP i Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića.

– S obzirom na veoma neobične okolnosti ovih izbora i osobenosti ovog sistema, kada razmišljamo o osveženjima u našoj političkoj ponudi, nije loše se podsetiti onog starog izraza „Sve biju ko neće da kupi“ – ističe Voja Žanetić.

Prema rečima Nebojše Novog Milenkovića, pisca i istoričara umetnosti, „u paradoksu „sistema“ takozvane predstavničke demokracije, u kojem građane i njihove interese suštinski ne zastupa apsolutno niko, ovogodišnji predizborni galimatijas, sa sve Metlama (upadljivo nedostaje gospodin Šećeroski, tada bismo imali i Četke) i Zvonom (koje ne zvoni nego samo zveči, kao i svaka praznina) konačno imamo priliku da „saznamo“ čemu, tačnije kome, izbori uopšte služe?“

– Naravno, služe tome da neke čike, i 40 odsto teta, iz Metli i Zvona ne ostanu bez skupštinskih plata. Za razliku od talentovanih i pametnih studentkinja i studenata na budžetu – koji su, nakon četiri ili pet (ako, recimo, studiraju medicinu) godina studiranja, uglavnom primorani da odu odavde – čike i 40 odsto teta iz Metli i Zvona, od kojih su pojedini na budžetu i po trideset godina, nažalost neće otići nigde. Pa čak ni u političku penziju, za koju su odavno zreli – već će nastaviti da obesmišljavaju i opoganjuju sve što je uopšte preostalo da se obesmisli – kaže Milenković za Danas.

Dodaje da na izbore za „Acu Srbina i njegove Metle, Zvona i Četke neće izaći“.

– Ali, ne zato što me čike i 40 odsto teta iz Saveza za veliku Srbiju pozivaju da izbore selektivno bojkotujem, već zato što mislim da mi odavno već niti imamo izbore niti imamo šta to jest koga da biramo – zaključuje Nebojša Novi Milenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari