Vrhovni sud Kosova: Kurti ne može biti kandidat za poslanika 1Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Vrhovni sud Kosova odbio je deo žalbe koja se odnosi na kandidaturu lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija i Aljbuljene Hadžiu dok je delimično prihvatio žalbu tako što je potvrdio kandidature za poslanike Ljiburn Aliu i Ljabinote Demi Murtezi na prevremenim parlamentarnim izborima zakazanim za 14. februar.

Veće Vrhovnog suda delimično je prihvatilo žalbu političkog entiteta Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i naložilo Centralnoj izbornoj komisiji da potvrdi kandidaturu Šemsedina Drešaja za poslanika.

Drugi deo žalbe je odbijen.

Kako je saopšteno iz Vrhovnog suda Kosova o prihvatanju žalbe za Šemsedina Drešaja, reč je o pogrešnoj proceni trogodišnjeg roka jer vreme kada prestaje trogodišnji rok je dan održavanja izbora, što je u ovom slučaju datum 14. februar 2021.

Vrhovni sud je odbio i žalbu Socijaldemokratske inicijative Kosova, kao i žalbe Aškalijska stranka za integraciju (PAI) i Nova Demokratska Stranka (NDS) kao neosnovane.

Posle odluka Vrhovnog suda nezadovoljna strana može uložiti žalbu Ustavnom sudu Kosova, ali je teško verovati da će ona proizvesti bilo kakav pravni efekat imajući u vidu da su sve institucije odgovorne za izbore, od CIK, IPŽP i Vrhovni sud postupali prema presudi Ustavnog suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari