Vučić: Borimo se za mir na dnevnom nivou 1Foto: FoNet/TV FoNet (Arhiva)

Mi rat ne želimo i daćemo sve od sebe i sve što možemo da naš narod i našu zemlju sačuvamo od sukoba, borimo se za mir i stabilnost na dnevnom nivou, bukvalno, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući izjavu Ramuša Haradinaja da će, ako dođe do podele teritorije, doći do novog rata.

„Nemamo mi zagarantovan mir i stabilnost. Borimo se za mir i stabilnost na dnevnom nivou, bukvalno“, istakao je Vučić i dodao „da ćemo da čuvamo mir“.

On je rekao novinarima da je na današnjem sastanku sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom razgovarao o „svim ključnim pitanjima sa kojima se Srbija suočava, pre svega vezano za dijalog Beograd – Priština“.

„Najviše vremena smo proveli razgovarajući o potencijalnim rešenjima i mogućnosti da se dođe do nekog kompromisa koji bi garantovao našoj deci mir u budućnosti, ali koji ne bi bio ponižavajući za Srbiju i kojim bi Srbija mogla, svakako ne da se raduje, ali koji bi razumela kao nešto što je dovoljno dobro i dovoljno prihvatljivo da možemo svakoga da pogledamo u lice i da nas svako može da pogleda u oči, ali da istovremeno gradimo sigurniju i bolju budućnost“, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je Makrona molio da se „dodatno angažuje da pokušaju da pronađu to rešenje, ako mogu“.

„Do u detalje sam o svemu onome sa čim još nisam izašao u javnost, sa svim onim što je u mojoj glavi, sa svim onim što znam i vidim razgovarao sa predsednikom Makronom“, rekao je Vučić.

„Predsednik Makron dobro poznaje i dobro razume situaciju“, rekao je Vučić i dodao da očekuje podršku Makrona.

„Predsednik Makron je za ono što sam govorio rekao – da Aleksandre to što govoriš ima smisla. Mislim da ćemo da imamo podršku predsednika Makrona. Nadam se da i kancelarka Merkel to podrži. Ako to imamo, onda neka nada postoji“, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da li posle razgovora sa Makronom pozicija Srbije, u dijalogu Beograda i Prištine, može da bude promenjena, Vučić je odgovorio da „nam pozicija posle ovih razgovora svakako nije slabija“.

„Možda je za nijansu ojačana“, rekao je Vučić i dodao da je Makron danas pokazao ogromno poštovanje prema Srbiji i srpskom narodu.

Upitan da komentariše pisanje pojedinih medija da će se predstavnici budućeg Saveza za Srbiju sastati u sredu kako bi razgovarali o raspodeli mandata u Skupštini Srbije nakon budućih parlamentarnih izbora, Vučić je odgovorio da „nije naročito zainteresovan da bilo šta oko njih komentariše“.

„Nek oni rade svoj posao.Dobro je da su mandate podelili. Znam još jedne koji su tako podelili mandate pa ih onda nisu dobili. Važno je da imate veoma koherentnu i konzistentnu politiku od građanske levice do fašističke desnice. To će sigurno narod da proguta“, rekao je Vučić i poručio da je „naš narod pametan“.

Na konstataciju da su Hrvati titulu na Svetskom prvenstvu u fudbalu slavili uz ustaške pesme, Vučić je rekao da to nije novost.

„To su pevali posle prve utakmice“, rekao je Vučić i dodao da ima pravo da ne navija za Hrvatsku.

„Moje je da vodimo dobru politiku sa Hrvatima, da imamo dobre i sve bolje odnose“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari