Vučić: Braneći suverenitet i teritorijalni integritet, Srbija brani temelje UN 1UN Foto: @buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras na sednici Generalne skupštine UN da su srpski narod i njegovi diplomatski predstavnici aktivno učestvovali u svim međunarodnim naporima koji su doveli do stvaranja Ujedinjenih nacija, imajući u vidu njihovu težnju ka miru među narodima.

„Odbranom suvereniteta i teritorijalnog integriteta, poštujući Rezoluciju 1244, Srbija brani i međunarodno pravo, Povelju UN, ali i konačno autoritet Saveta bezbednosti“, rekao je Vučić u obraćanju na engleskom jeziku na virtuelnom sastanku Generalne skupštine UN na visokom nivou, povodom 75. godišnjice svetske organizacije.

Prema njegovim rečima, Povelja UN treba da bude ustav savremene međunarodne zajednice i skup osnovnih principa i načela koja regulišu međunarodne odnose i procese u međunarodnoj zajednici.

„Nažalost, na samom kraju 20. veka, mi u Republici Srbiji iskusili smo jednostrane mere i akcije koje su narušile i dovele u pitanje efikasnost multilateralizma i mehanizama međunarodne saradnje, kao i samog međunarodnog prava. Privremene institucije u Prištini proglasile su jednostranim aktom nezavisnost takozvanog Kosova i prekršile Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, čime su ozbiljno narušile stabilnost kako Republike Srbije, tako i regiona u celini“, rekao je Vučić.

https://www.instagram.com/p/CFaCq79pRyp/

Ovom prilikom, Vučić je podsetio da je Srbija u potpunosti posvećena pronalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, kao i da se vodila odgovornu politiku ulažući najveće napore da zaštiti interese svog naroda i regionalnog mira i stabilnosti.

„Ovu godišnjicu UN obeležavamo u vreme kada se ceo svet bori sa pandemijom Kovid-19, izazovom koji je pogodio čitavu planetu i koji testira našu spremnost da delujemo zajednički, ali istovremeno ponovo potvrđuje da su Ujedinjene nacije danas potrebne isto onoliko koliko su bile kada su osnovane, te da se njen značaj ne može dovesti u pitanje“, rekao je Vučić u svom obraćanju.

Vučić je naglasio i da je ova godišnjica prilika da se ponovo potvrdi kolektivna posvećenost multilateralizmu i načelima koja smo svi prihvatili kada smo potpisali Povelju UN pre 75 godina.

„Ponosimo se činjenicom da je Jugoslavija – čiji je Republika Srbija naslednik – bila među prvih pedeset potpisnica Povelje i jedna od članica osnivača ove međunarodne organizacije koja deluje više od sedam decenija, služeći kao univerzalna platforma za dijalog na ravnopravnoj osnovi i igrajući ključnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, zaštiti ljudskih prava i stvaranju uslova za ekonomski razvoj širom sveta“, istakao je Aleksandar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari