Vučić i Tači "oživljavaju" Briselski dijalog 1Foto: Fonet/ TV Fonet

Srpski i kosovski predsednik Aleksandar Vučić i Hašim Tači sastaće se u nedelju, 24. juna, na novoj rundi političkih pregovora Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, potvrdio je juče Vučić novinarima u zgradi Predsedništva, preneli su mediji.

Vučić je nakon susreta sa srpskom decom iz Hrvatske na Andrićevom vencu rekao da „nije ni optimista, niti pesimista“ povodom tog susreta, napomenuvši da je „postojala ideja da se dijalog produži na ponedeljak“ jer se tada održava međuvladina konferencija, na kojoj se, podsetimo, očekuje otvaranje dva poglavlja u pregovorima o pristupanju Srbije EU.

– Srbija nikada nije postavljala uslove za nastavak razgovora, oni koji govore da treba da se poštuju neki drugi sporazumi, moraju da pročitaju opšti sporazum o energetici iz 2013, koji ne govori o onome što bi oni želeli… To je generalni sporazum. Čak i za njega je potrebno formiranje zajednice srpskih opština. Molim ih da pročitaju što su sami potpisivali i parafirali, da ne govore gluposti, poručio je Vučić.

Najnovije poruke predsednika Srbije u skladu su sa saznanjima Danasa da Beograd trenutno nije spreman da daje bilo kakve nove ustupke Prištini, budući da Priština nije sprovela u delo prethodno dogovorene obaveze, uključujući formiranje ZSO, kao i da srpske vlasti imaju zamerke na račun EU koja je posrednik u Briselskom dijalogu jer „EU nije dovoljna jaka da pritisne kosovsku stranu da ispuni ono što je dogovoreno“.

Prema mišljenju pojedinih izvora Danasa iz diplomatskih krugova, predstojeći sastanak Vučića i Tačija imaće „pre svega simbolički značaj, dok se važniji praktični dometi ne očekuju u ovoj rundi“. „Briselu je bilo važno da se Vučić i Tači još jednom sastanu pre letnje pauze u radu EU institucija, kako bi se stavilo do znanja javnosti i u Beogradu i u Prištini da dijalog nije mrtav… Taj sastanak treba shvatiti kao pripremu za novu fazu pregovora“, kažu naši sagovornici.

U saopštenju zvaničnog Brisela ističe se da će Vučić i Tači nastaviti rad na „fazi normalizacije odnosa, razmotriti brojne postojeće dogovore, postignute rezultate, kao i naredne korake“. Pred novi sastanak dvojice predsednika, u petak i subotu, trebalo bi da se održi još jedna runda tehničkih razgovora delegacija Beograda i Prištine.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je juče za TV Prvu da Srbija „ima saznanja o tajnom dokumentu iz Prištine, spisku 24 države koje treba pritiskati da promene stavove o nezavisnosti Kosova“.

Dačić je ponovio i tvrdnje o značaju lobiranja protiv priznanja Kosova, uključujući lobiranje u SAD za interese Srbije, „za 50.000 do 150.000 dolara“. Upitan da li lobiranje oko Kosovo može da bude delotvorno ili je prekasno za to, Borko Stefanović, bivši zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova i aktuelni lider Levice Srbije, kaže za Danas da „svako lobiranje u SAD za ogromne sume je bacanje novca jer skoro nikad ne možete meriti učinak“.

– Dačić to priča jer zna da je ovde popularno i da ako platite lobi firmu, rešili ste problem. Mnogo je važniji rad ambasada i diplomata Srbije, njihovo jačanje i prisustvo. Ne postoji firma koja vam može garantovati sastanak sa predsednikom SAD za novac. To je mit i laka letnja priča za tabloide, smatra Stefanović.

Brnabić: Prošlo vreme

Pojedine partije poput Demokratske stranke Srbije kritikovale su juče izjavu premijerke Ane Brnabić nemačkom Veltu „Kosovo je bilo Srbija. Tačka. Sada moramo naći kompromis“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari