Vučić i Tači "usamljeni" u pokušaju "korekcije" granice 1Foto: EPA/ JULIEN WARNAND

Stiče se utisak da su i predsednik Kosova Hašim Tači i predsednik Srbije Aleksandar Vučić „veoma usamljeni“ u svom nastojanju da „koriguju“, ili kako god oni to zvali, granice između Kosova i Srbije.

Čitava dinamika rešavanja kosovskog pitanja više liči na razmenu ideja dva predsednika putem nacionalnih medija i Fejsbuka, nego na diplomatske pregovore dveju država, sa posledicama za čitav region Balkana i šire, kaže za Danas Ardian Hackaj, direktor Instituta za saradnju i razvoj iz Tirane, komentarišući aktuelnu fazu u rešavanju kosovskog pitanja.

Naš sagovornik navodi da je „interesantno da zvanični posrednik u pregovorima Beograd-Priština, Evropska unija, kao da se povukla u drugi plan, a Evropska komisija sve navode o promeni granica na osnovu etničkih principa, za sada, smatra neprihvatljivim“.

– Pitam se da li će aktuelni saziv EK dati podstrek da se u postigne sporazum o Kosovu u narednim mesecima, pre kraja svog mandata, ili će to pitanje ostaviti narednom sazivu, napominje Hackaj.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je juče za TV Prvu da „Srbija nema nameru da menja granice nasilnim putem“ i da, za sada, „nema nikakvog dogovora o tome“. On je istakao da su „licemeri svi oni koji su se danas setili principa nepromenljivosti granica, a prvo su razbili granice Srbije“. Upitan o najavama iz Prištine da će tražiti demarkaciji granice sa Srbijom, Dačić je rekao da „nema nikakve granice već da samo postoji administrativna linija“. Šef srpske diplomatije je poručio da je Kosovo „fikcija u realnoj međunarodnoj političkoj javnosti“ i da u dokumentu Evropske unije za viznu liberalizaciju za građane Kosova piše da je „reč o teritoriji“.

I izvori iz diplomatskih krugova nezvanično za Danas tvrde da „još nema nikakvog dogovora Beograda i Prištine“ i da je „neizvesno kada će i da li će ga i biti, uprkos velikoj želji Zapada da se to pitanje reši do proleća 2019“. S druge strane, univerzitetski profesor Nedžmedin Spahiu izjavio je za Radio kontakt plus da misli da su Tači i Vučić „uz međunarodne posrednike već dogovorili neko rešenje za pitanje Kosova, a za koje građani još ne znaju i da sada obojica predsednika nastoje da to rešenje prodaju javnosti, odnosno svojim vladama i parlamentima“. Prema mišljenju Spahijua, „teško je proceniti šta je suština budućeg sporazuma, ali verovatno su se dogovorili oko toga koje će ingerencije imati zajednica opština sa srpskom većinom i kakva će biti veza Srbije sa Kosovom, odnosno ko će brinuti o njenim interesima na Kosovu“.

Pojedini izvori našeg lista tvrde i da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj „podjednaka opozicija Tačiju kao i Samoopredeljenje“, kada je reč o nastavku briselskog dijaloga.

„Tači bi se mnogo lakše i brže dogovorio sa Vučićem o pravnoobavezujućem sporazumu da nije protivljenja Haradinaja i kosovske opozicije. Otpor koji se javno i iza kulisa iskazuje idejama kosovskog predsednika u Prištini u vezi sa nastavkom briselskog procesa, predstavljaće veliki problem za Hašima Tačija u narednoj fazi pregovora, koja se smatra odlučujućom“, navode sagovornici Danasa. Podsetimo, Haradinaj je za KTV poručio: „Niko nema mandat da govori o granicama, ne želim da pričam o teritoriji… Predsednik Tači ne bi trebalo da se usudi, premijer se ne usuđuje, a ni predsednik Skupštine Veselji ne bi trebalo da govori o teritoriji. Nema dijaloga kada govorimo o teritorijama. To je poziv na rat“.

Predsednik Srbije: Moraćemo na referendum

Predsednik Srbije izjavio je juče da je svim crkvenim velikodostojnicima izneo svoje mišljenje o KiM, kakvo je stvarno stanje i šta Srbija može, a šta ne može da uradi. Vučić je novinarima u Zrenjaninu, posle potpisivanja memoranduma o dolasku kineske kompanije za proizvodnju automobilskih guma, ponovio da će u slučaju rešenja kosovskog pitanja morati da se ide na referendum. „Ja ću da predložim to što mogu, a moraćemo da idemo na referendum, pa neka ljudi kažu“, rekao je Vučić i konstatovao da je „glavna krilatica“ njegovih političkih protivnika da budu protiv njega, pa makar radili i protiv svoje zemlje, preneo je FoNet. Prema ranijim saznanjima Danasa, „Zapad se žestoko protivi organizovanju referenduma o Kosovu“ koji najavljuje zvanični Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari